RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knut Andreas Nygaard (r.v.), Dag Tufte og Snorre Kopperud utgjør halvparten av Drømmere & Drankere. 
FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Knut Andreas Nygaard (r.v.), Dag Tufte og Snorre Kopperud utgjør halvparten av Drømmere & Drankere. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Drankernes himmelske åpenbaring

Drømmere & Drankere har lagt spriten på hylla og henta Gud ned fra himmelen.

SOFIENBERG: Det er vel ganske gammaldags å utgi singler i disse dager. Et dustete prosjekt, egentlig, konstaterer vokalist og løkkaboer Dag Tufte mens han stryker seg ettertenksomt på haka.

Sammen med to av bandkollegane torshovboeren Knut Nygaard og grønlandsboeren Snorre Kopperud, har han inntatt stamkafeen Stolen og fått noe lysebrunt i glasset.

Dustete prosjekt eller ei. Østkantbandet Drømmere & Drankere er uansett ute med sin andre singel i disse dager. En singel som starta med intet mindre enn en visjon om den hellige treenighet, ifølge primus motor Tufte.

Den hellige ånd til hest

Jeg studerer islam på Blindern, og da jeg satt der, fikk jeg plutselig en åpenbaring der jeg så for meg Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd ridende inn i en støvete by i beste spagettiwestern-stil, forklarer han.

Oversatt til westernspråk ble dette til låta «Gammel'n, gutten & spøkelset».

Ideen var en westernlåt der Gud skulle synge, dypt, mystisk og malmfullt, men noe skjedde altså underveis, sier Knut Nygaard og skotter bort på vokalist Tufte.

Etter 15 års rufsete country-folk-rock-samspill, har de to endelig klart å lage en låt sammen.

Jeg skrev først en tekst som Knut syntes var litt kjedelig. Deretter skrev Knut en litt kjedelig melodi, og så forandra vi på låta underveis nesten uten å bli sure på hverandre, sier Tufte og drodler over hvem som skulle spilt spøkelset i musikkvideoen.

Dylan, kanskje? Hmm... det ville blitt en jæklig dyr video...

Motarbeida av Gud

Felespiller Kopperud er ikke videre imponert over hjelpen fra oven etter at Gud fikk æren av å bli omtalt i en Drømmere & Drankere-låt.

Det virker ikke som han har lagt ned noen ekstra innsats for oss etter dette, heller, konstaterer han mismodig.

Men så har vi i grunnen følt oss motarbeida av Gud helt siden bandet starta, repliserer Tufte.

Lei sprit og damer

Det er ikke til å komme bort fra at den godeste Tufte har hatt en viss forkjærlighet for å skrive låter om kjærlighet og sprit. Hva er det egentlig som har fått mannen med cowboyhatten til å søke det åndelige?

Jeg ble litt lei av å skrive om sprit og damer, og tenkte: «Hva er det igjen å skrive om da?» Bare Gud, kommer det kontant.

Foruten «Gammel'n, gutten & spøkelset» inneholder singelen også låta «Håper du ikke treffes av lynet», en slags trøstesang for dem som ikke finner trøst hos Gud, ifølge låtskriveren.

Det begynte med at jeg gikk over Eventyrbrua på vei hjem fra jobb. Midt på brua stod det en japaner med digre briller. han pekte i været og kjeftet, og jeg tenkte «hvorfor ikke lage et vers om det?» forklarer Tufte, som innrømmer at han like etter møtte en ekskjæreste, så helt fritt for damer ble det altså ikke.

Singelen var egentlig tenkt utgitt i løpet av sommeren, men innspillinga tok litt lenger tid enn planlagt.

«Håper du ikke treffes av lynet» skulle blitt en sommerhit, men vi får heller håpe på en høst med dårlig vær, sier Tufte og ruller en røyk i høstsola.

Vi lærer aldri, konstaterer Nygaard fra den andre siden av bordet.

Sikra evig liv

Det tok 17 år fra bandets spede begynnelse til debutplata «Drømmere & Drankere» ble utgitt i 2007. Med så lang barseltid er det kanskje ikke så rart at gutta ikke har noen umiddelbare planer om en ny fullengder, selv om de har nok låter å ta av.

Fortsatt spilles «Banditos i det fri» (fra førstealbumet, journ. anm.) en del på P1. Hvis det holder seg, kan vi kanskje få penger til å gi ut en ny skive. Uansett har vi allerede sikra oss evig liv med det vi allerede har utgitt, sier Tufte optimistisk med hatten på snei.

Men det er viktigere å spille for folk enn å spille inn plate, mener Kopperud, og Nygaard sier seg fullstendig enig.

Når du står der og føler at det sitter, at du har noe å gi, da er det utrolig morsomt. Det er det vi jakter på: Å få lov til å gi, og at noen vil ha!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere