Drapstall kraftig ned

Oslo opplever en gledelig utvikling når det gjelder drap. Kun ett drap hittil i år er for rekord å regne.

Oslo opplever en gledelig utvikling når det gjelder drap. Kun ett drap hittil i år er for rekord å regne. Foto: Arkvifoto

Statistikken så langt i år viser at antallet drap har gått kraftig nedover.

OSLO: I Oslo bruker det være i gjennomsnitt 8-10 drap hvert år. Hittil i år viser tallene imidlertid noe helt annet. Så langt har det skjedd kun ett drap her i byen, til tross for at over sju måneder er gått.

Dette er faktisk veldig positivt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Nettavisen.

Helt unike tall

Så lave tall på drap kan ikke Rohde huske. Tendensen er den samme for resten av landet. Mens det i fjor ble drept 29 personer her til lands, viser tallene hittil 11 drapssaker. Det eneste 2010-drapet så langt i Oslo, skjedde her på østkanten den 27. januar, da gambieren Jungkung Kuyateh (28) ble drept i en boligblokk på Torshov, nærmere bestemt i Østgaardsgate.

Ikke oppklart

Drapet er beskrevet som en ren henrettelse. Gjerningsmannen er ikke funnet. At politiet har så få drapssaker å jobbe med, er likevel ingen overraskelse for Hanne Kristin Rohde.

– Vi har også tidligere opplevd lange perioder uten at vi har stått overfor et drap. Vi bare registrerer at det nå har vært en veldig rolig periode, sier hun til Nettavisen.

Overlevde

Ifølge Rohde ligger det også rene tilfeldigheter bak det «pene tallet».

– Vi har hatt ni drapsforsøk hittil i år, og noen av ofrene i disse sakene overlevde takket være kort vei til dyktig medisinsk personell. Det har nok betydd at flere av de sakene ikke har endt som drap, sier hun.

Vrient å forebygge

I den grad noen tenkte seg at drap er noe som kan forebygges, må Rohde skuffe disse.

– Når det gjelder drap så ligger jo mye av motivet i gjerningspersonen selv. Det er derfor mye vanskeligere for politiet å forebygge en drapshandling, for vi vet jo ikke hvilke personer som går latent med noe i seg som kan lede til en alvorlig voldshandling eller et drap, sier hun til avisen.

Forøvrig viser tallene at drapsmann og offer kjente hverandre godt. Det aller meste blir også oppklart. Derfor kan folk føle seg trygg, påpeker Rohde.

– Så langt jeg kjenner til er ingen personer blir tilfeldig drapsoffer bare ved å gå på gata i Oslo, så man trenger ikke gå rundt på gata og være redd for å bli drept, sier Rohde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.