Gå til sidens hovedinnhold

Drapstruet kvinne nektes egen leilighet

Hun er drapstrua, alvorlig syk og mangler et sted å bo. Helt siden nyttår har "Lise" måtte bo på sofaen hos venner.

GAMLE OSLO: Østkantavisa gir henne navnet "Lise" av hensyn til sikkerheten. Hun hevder seg forfulgt av et kriminelt miljø, hvor vold og trusler er dagligdags. Som om ikke dette var nok, må hun også kjempe med bydelen for å få tak over hodet.

– Jeg orker snart ikke mer. Hvorfor kan de ikke hjelpe meg, sier hun.

Et liv i bag

"Lise" må bo hos venner på omgang, mest hos kameraten Rino i Gamle Oslo, som ikke ønsker å få etternavnet sitt på trykk. Foruten de gangene "Lise" har vært på krisesenteret.

Det var i jula det starta. Hun ble slått ned av to ukjente menn på egen bopel, i den kommunale leiligheten på Holmlia. Hun og barna måtte rømme. I sammenhengende halvannen måned har hun bodd hos Rino. Barna er evakuert i Sverige.

– Jeg ber ikke om mye, bare en toroms hvor jeg og barna kan bo. Jeg vil ha dem tilbake, slik at de kan gå på skolen her. Jeg savner dem veldig, sier hun gråtkvalt, mens hun kikker på familiebildet.

– Dette kan ikke fortsette lenger. Jeg blir syk av det, forteller den fortvilte kvinnen.

Vi besøker Rino og "Lise" i leiligheten i Gamle Oslo. Siden "Lise" er analfabet, blir det han som må ut i krigen med det offentlige. På bordet ligger stabler av legejournaler og dokumenter. Rino har siden nyttår følt seg som et "privat sosialkontor".

– Det er skammelig at jeg må gjøre jobben som det offentlige skulle gjort. Bydelen opptrer arrogant og gir blaffen. Nå må de snart ta tak og skaffe henne bolig, raser han.

"Lise" tæres av alvorlig sykdom. På bordet ligget et brett tunge medikamenter.

– Hun føler at hun er en byrde, og mister sin verdighet på denne måten. Når vi ser hvordan mulla Krekar fikk hjelp, burde da også hun få hjelp? Hun er tross alt norsk statsborger. De må gjøre et hastevedtak, krever Rino.

Lover hjelp

Randi Nagelhus, avdelingssjef for helse, sosial og nærmiljø i bydelen, kan bare uttale seg på generelt grunnlag. Likevel lover hun at boligkontoret i bydelen skal se på saken på nytt.

– Hun skal bli hørt, og vi er i dialog med henne. Vi forstår at hun er i en vanskelig situasjon, sier Nagelhus.

– Så saken blir løst?

– Det får vi tro, svarer hun.

Nagelhus ønsker ikke å svare på kritikken om dårlig behandling ved NAV-kontoret.

– Det skal ikke være vanskelig å nå frem, men vi kan ikke innfri alle ønsker, sier Nagelhus.

Rino har ikke tillit til at NAV-kontoret klarer å løse saken.

– Jeg har liten tro på at dette blir løst. I så tilfelle snakker vi om underverker, sier han.

Reklame

Husker du disse to idiotene?