RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepende fakta om røyk

Stump røyken nå! Det insisterer professor Stein Emil Vollset etter å ha fulgt 50 000 nordmenn i 25 år og sett hvor mange røykere som dør før de fyller 70. Den store røykeundersøkelsen er basert på omfattende helseopplysninger om 24 505 norske kvinner og 25 034 menn mellom 40 og 70 år i Oppland, Sogn og Fjordane og Finnmark.
Undersøkelsen presenteres i Annals of Internal Medicine. Der beregner tre norske forskere sammenhengen mellom røyking og dødsfall hos nordmenn mellom 40 og 70 år. - Utslagene er overraskende store. Det er ingen som helst tvil om at røyking er den faktoren som har størst effekt på dødelighet midt i livet, konkluderer Vollset. 26 prosent av kvinnene med et forbruk på over 20 sigaretter om dagen, når aldri 70-årsdagen. Hos ikke-røykerne er andelen 9 prosent. Blant mennene er forskjellen enda større: 41 prosent av storrøykerne dør, mot 14 prosent av dem som har holdt seg helt unna sigaretter. Og det er hjerte- og karsykdommer, særlig hjerteinfarkt, som tar knekken på flest. Lungekreft dreper færre. - På den annen side rammer lungekreft nesten utelukkende røykere. De har 4000 prosent forhøyet risiko for å rammes av sykdommen, forklarer Vollset til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere