Drikkfeldig bakgårdsteater

Metallarbeideren, kolonialhandlersken, vaskekona, overkonstabelen, drukkenbolten, avisgutten, jøden, caféeieren og gledespiken. Alle med roller i gatespillet “Jakten på Gjøgleren” som spilles i Hausmannskvartalet denne uken.

Metallarbeideren, kolonialhandlersken, vaskekona, overkonstabelen, drukkenbolten, avisgutten, jøden, caféeieren og gledespiken. Alle med roller i gatespillet “Jakten på Gjøgleren” som spilles i Hausmannskvartalet denne uken. Foto: alle Foto: Lars Weimoth

Året er 1923, i Christiania. En spritsmuglersak er under opprulling. Hvem er den skyldige?

Overkonstabelen (Sofia Knudsen Estifinos) er i ferd med å oppklare saken. Har caféeier Lund rent mel i posen?

Kristiane Nerdrum og Julia Wiedlocka hjelper Benjamin Kwame Bruun med balansen.

SENTRUM: Kan det være caféeier Lund, kolonialhandlersken Dagny Andersen eller løsarbeideren og drukkenbolten Willy “Bayern” Bakke?

Autentisk gårdsrom

Solen skinner fra skyfri himmel og rundt 100 elever og lærere fra Apalløkka skole på Grorud er samlet i Hausmanns gate 37-39, i en bakgård med kommunale verksted- og lagerbygninger fra 1900-tallet.

Skoleelevene fra 8. trinn er på utendørsteater og skal se stykket “Jakten på Gjøgleren – et historisk gatespill”. Det autentiske gårdsrommet danner en flott kulisse for skuespillet.

Del på Facebook

Reise i tid

Forestillingen er et historieformidlingsprosjekt utviklet av Oslo byarkiv og Nordic Black Theatre (NBT), og bygger på nettstedet www.gatekryss.no. Handlingen utspiller seg i Hausmannskvartalene, et av datidens mest mangfoldige områder i hovedstaden.

Områdets historie er en godt bevart hemmelighet for de fleste, og det unge publikummet får oppleve en reise tilbake i tid, til året 1923, hvor en spritsmuglersak er under opprulling. Overkonstabelen har en stri tørn, men lykkes etter hvert i sine bestrebelser. Kunstnerisk leder i NBT, Cliff Moustache, er fornøyd.

Oppgaven var å få opp ungdommenes interesse for byhistorie. Gjennom skuespill og multikulturelle skuespillere blir det mer levende.

LES MER OM KULTUR I OSLO

Scenisk historietime

Forestillingen er et tilbud i Den Kulturelle Skolesekken til elever i osloskolene, og stykket tar opp tema som innvandringshistorie, arbeid, konflikter, og alkoholpolitikk. I løpet av den andre uken i mai vil nærmere 1.000 skoleelever ha sett forestillingen.

Når de kommer tilbake på skolen, skal de løse oppgaver knyttet til de historiske temaene.

– Jeg synes forestillingen var bra. Kul måte å gjøre det på, sier Victoria Nguyen (13). Hun koser seg med sol og skuespill sammen med venninnen Madalena Monteiro (14).

JENTENE FRA 8C:

Madalena Monteiro (14) og Victoria Nguyen (13) fra Apalløkka skole er på utendørsteater med klassen. Foto: Lars Weimoth

Lørdag klokken 14 er det åpen forestilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.