RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Driter i septikforbud


Båtlivet er herlig, men det er ikke alltid lett å finne ut hvor man skal gjøre av septiktank og avfall. En del velger å hive alt på sjøen.
Båtlivet er herlig, men det er ikke alltid lett å finne ut hvor man skal gjøre av septiktank og avfall. En del velger å hive alt på sjøen.
Nesten halvparten av båteierne i Oslo kommer til å gi blaffen i et forbud mot å tømme septiken i sjøen.

OSLO: Dersom det kommer et forbud mot å tømme båttoalettet rett i sjøen, er det store sjanser for at nærmere halvparten av dem som disponerer båt i Oslo og Akershus vil gi blanke i forbudet.

Del på Facebook

En undersøkelse utført av YouGov for Norsk Gjenvinning viser at 47 prosent av de spurte enten vil fortsette å tømme septiken på sjøen eller ikke har bestemt seg for hvordan de vil reagere på et forbud.  

14 prosent tømmer tanken rett i sjøen i dag, men vil stoppe med det dersom det blir forbudt. 

Hiver avfall rett i sjøen

På toppen av det hele sier nærmere 17 prosent av fritidsbåtfolket at de også hiver annet søppel i sjøen.

– Her må vi få en holdningsendring, sier Trond Gammelmo i Norsk Gjenvinning i en pressemelding. Han presiserer at ikke noe bør tømmes i sjøen.

– Skremmende

– Dette er skremmende fordi noe av avfallet er vanskelig nedbrytbart. Folk må skjerpe seg og ta med all søppel i land, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i Kongelig Norsk Båtforbund om det faktum at båtfolket også kaster annet avfall enn septik på sjøen.

Ser ikke problemet med septik i sjøen

Å tømme septiktanken i sjøen godt unna land – det vil si minst 300 meter unna –  ser han i motsetning til Gammelmo i Norsk Gjenvinning ingen problemer med. 

– Vi anbefaler å tømme på land der det er mulig, men ser ikke noe problem ved å fortsette som i dag. Septik er gjødsel, ikke forurensning, og i motsetning til i Østersjøen har vi ingen problemer med overgjødsling.

Dermed skvetter ikke han like høyt over båtfolket som svarer at de vil gi blaffen i et forbud som Gammelmo i Norsk Gjenvinning.

– Fornuftige svar

– Det må stå for deres egen regning. Men svarene er fornuftige: Det er antakeligvis ikke nødvendig med et forbud og det er vanskelig å kontrollere. Hvis det legges bedre til rette for tømming vil det løse seg over tid. Det er urettferdig at båtfolket henges ut som syndebukker i diskusjoner om forurensing på havet, sier Kjelsrud.

Han presiserer at han er for lokale tømmeforbud på steder hvor overgjødsling faktisk er et problem.

I Sverige blir det forbud mot kloakktømming i sjøen fra og med 2016. Norge har ikke vedtatt noe slikt lovforbud.

 
 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere