*Nettavisen* Nyheter.

Driter i septikforbud

Båtlivet er herlig, men det er ikke alltid lett å finne ut hvor man skal gjøre av septiktank og avfall. En del velger å hive alt på sjøen.

Nesten halvparten av båteierne i Oslo kommer til å gi blaffen i et forbud mot å tømme septiken i sjøen.

OSLO: Dersom det kommer et forbud mot å tømme båttoalettet rett i sjøen, er det store sjanser for at nærmere halvparten av dem som disponerer båt i Oslo og Akershus vil gi blanke i forbudet.

Del på Facebook

En undersøkelse utført av YouGov for Norsk Gjenvinning viser at 47 prosent av de spurte enten vil fortsette å tømme septiken på sjøen eller ikke har bestemt seg for hvordan de vil reagere på et forbud.

14 prosent tømmer tanken rett i sjøen i dag, men vil stoppe med det dersom det blir forbudt.

Hiver avfall rett i sjøen

På toppen av det hele sier nærmere 17 prosent av fritidsbåtfolket at de også hiver annet søppel i sjøen.

– Her må vi få en holdningsendring, sier Trond Gammelmo i Norsk Gjenvinning i en pressemelding. Han presiserer at ikke noe bør tømmes i sjøen.

– Skremmende

– Dette er skremmende fordi noe av avfallet er vanskelig nedbrytbart. Folk må skjerpe seg og ta med all søppel i land, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i Kongelig Norsk Båtforbund om det faktum at båtfolket også kaster annet avfall enn septik på sjøen.

Ser ikke problemet med septik i sjøen

Å tømme septiktanken i sjøen godt unna land – det vil si minst 300 meter unna – ser han i motsetning til Gammelmo i Norsk Gjenvinning ingen problemer med.

– Vi anbefaler å tømme på land der det er mulig, men ser ikke noe problem ved å fortsette som i dag. Septik er gjødsel, ikke forurensning, og i motsetning til i Østersjøen har vi ingen problemer med overgjødsling.

Dermed skvetter ikke han like høyt over båtfolket som svarer at de vil gi blaffen i et forbud som Gammelmo i Norsk Gjenvinning.

– Fornuftige svar

– Det må stå for deres egen regning. Men svarene er fornuftige: Det er antakeligvis ikke nødvendig med et forbud og det er vanskelig å kontrollere. Hvis det legges bedre til rette for tømming vil det løse seg over tid. Det er urettferdig at båtfolket henges ut som syndebukker i diskusjoner om forurensing på havet, sier Kjelsrud.

Han presiserer at han er for lokale tømmeforbud på steder hvor overgjødsling faktisk er et problem.

I Sverige blir det forbud mot kloakktømming i sjøen fra og med 2016. Norge har ikke vedtatt noe slikt lovforbud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.