RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Driver politikk


Stig 
Nielsen
Stig Nielsen
Stig Nielsen som i flere år har kjempet for en ny Småhusplan og senere for at denne skal etterleves, er lettet over Miljøverndepartementets uttalelse.

OSLO: Dette er en full seier for Småhusplanen. Fylkesmannen har tolket plan- og bygningsloven på en feilaktig måte, noe som har fått konsekvenser for en rekke byggesaker og for en rekke naboer. En alvorlig konsekvens blir det blant annet når Fylkesmannen ser bort fra kommunens egen definisjon av et nærområde og gir nærområde et overdimensjonert innhold. Fylkesmannen lager en kunstig tolkning etter eget skjønn og drar dermed inn bebyggelse som gir utbygger rett til å utforme bygg som han vil, sier Stig Nielsen i Utvalget for harmonisk fortetting i småhusområdene.

Dermed kommer ikke viktige reguleringsbestemmelser i Småhusplanen til anvendelse. I stedet for å vurdere saksbehandlingen, blir Fylkesmannen selv saksbehandler. Når da Fylkesmannen sier at kommunen tar feil og overprøver skjønnet, så er det en direkte innblanding i det kommunale selvstyret. Da driver Fylkesmannen politikk, sier han.

Medhold hos Fylkesmannen

Han satt i referansegruppen i Plan- og bygningsetaten da veilederen til den nye Småhusplanen ble utformet. Han har siden fulgt en rekke byggesaker som hører inn under reguleringsplanen.

En av de virkelige store utbyggerne i Oslo har ved flere anledninger fått medhold hos Fylkesmannen etter at PBE har avslått rammesøknaden. Advokaten til denne utbyggeren er en tidligere seksjonssjef hos Fylkesmannen som faktisk "forhandler" med sine tidligere ansatte. Her må man spørre om habilitetsloven er brutt og om ikke sakene skulle vært behandlet under Fylkesmannen i et annet distrikt. Det er påfallende at denne advokaten, så vidt vi kan se, har blitt gitt rett på de punktene som departementet tydeligvis har fastslått er feil anvendelse av loven, sier Nielsen.

Nære relasjoner

Det gjør heller ikke saken bedre at en tidligere partner i det samme advokatfirmaet har en betydelig eierpost i den utbyggergruppen som har fått medhold hos Fylkesmannen. Her kan det være snakk om å bruke nære relasjoner for å fremme økonomiske interesser.

Nielsen er glad for at politikerne i rådhuset så faren i Fylkesmannens beslutninger.

Vi er disse en stor takk skyldig. Her har byrådet og politikerne i bystyret stått skulder ved skulder for å beskytte Småhusplanen, sier Nielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere