RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Robert Løken på «svenskemuren» ved Nordberg. Om ikke altfor lenge skal han ut å vandre på en mye større mur.
Robert Løken på «svenskemuren» ved Nordberg. Om ikke altfor lenge skal han ut å vandre på en mye større mur.

Drømmedyrkeren

Robert Løken har et avslappet forhold til galskap. Etter å ha sagt opp jobben og solgt huset på Nordstrand, setter han nå kursen mot Kina for å vandre langs den kinesiske mur i ett år.

NORDBERG/NORDSTRAND: Jeg tror alle har litt galskap i seg. En ting er å være litt gal, noe annet er å kunne flirte litt med galskapen i livet for en periode. Det tror jeg er litt sunt, sier Robert Løken (41).

31. mars setter han seg på flyet til Kina for å gjennomføre en 22 år gammel drøm: Å gå den kinesiske mur på langs. To mil om dagen, 4-8 timer hver dag. Inkludert den "nyoppdagede delen" av muren fra Ming-dynastiet, utgjør dette utrolige 600 mil på ett år. Klarer han det, blir Nordberg-gutten den første som noen gang har gått langs hele den kinesiske mur. Ikke det at det betyr så mye. Det viktigste for Robert Løken er at han følger sin egen drøm.

Tar drømmene på alvor

Da jeg var 19 år gikk jeg en 50 mils tur gjennom England. Etter et par dager langs Hadrians Wall, overnattet jeg på et ungdomsherberge. Det var ganske tomt, og jeg vandret litt rundt etter å ha sovet litt, det hadde vært en ganske tung dag, forteller han.

Det var i forsamlingsrommet han så det. Bildet av den kinesiske muren med teksten "The Other Wall".

Da fikk jeg en liten drøm i hånden. Det var noe med dette bildet som virket veldig eksotisk og spennende. Og denne drømmen tok jeg med meg videre, og den begynte å vokse i meg, sier han.

Dyrker seigheten

Løken virker litt liten der han sitter i sofaen i barndomshjemmet på Nordberg, iført en mørkeblå strikkegenser og jeans. Stemmen beveger seg fra lur hvisking til voldsomme latterutbrudd. Langs muren vil han gå med mellom 16 og 18 kilo på ryggen, inkludert et telt på 1,4 kilo, sovepose, liggeunderlag, en primus som går på bensin og en ny pc.

Ikke si det til noen, men jeg er egentlig ikke så veldig sterk, hvisker han, og buldrer ut i latter før han fortsetter:

Men jeg er ganske seig, og jeg dyrker denne seigheten. Det er noe litt asiatisk over det.

Padlet Norge på langs

Dette er ikke første gang Løken drar ut på eventyr. Han har drevet Tai Chi på Borneo i fire måneder og gått hele England og Skottland på langs. I 2005 padlet han hele Norge på langs, og for over ti år siden var han i Kina og gikk langs deler av den kinesiske mur i to måneder.

Jeg trodde at dette skulle være nok, og at jeg skulle være mettet eller fornøyd etter denne turen. Men jeg har tenkt på muren siden da.

Aller mest gleder han seg til å leve i nærhet med sine egne sanser på turen.

I det samfunnet vi lever i dag, får vi utrolig mange sanseinntrykk i løpet av en dag. Det jeg ønsker å gjøre, er å stoppe litt opp, sier han.

Verken hus eller jobb

I perioder jobbet han dag og natt med å pusse opp det gamle rekkehuset sitt på Nordstrand, som han solgte i juni i fjor for å finansiere turen. Jobben som senior IT-konsulent i DNB NOR er sagt opp. Nå bor han litt rundt hos venner og kjente, og jobber fulltid med pakking, veiing og forberedelser. Blant annet har han bestilt kontaktlinser for ett og et halvt år, og fjernet et fødselsmerke på ryggen der hvor sekkestroppen går. I tillegg har han vært hos tannlegen og tatt røntgenbilde av alle tennene. Nå jobber han også med å trene opp det venstre kneet, etter at han har kjent en irriterende "klikking" den siste tiden.

Blandede reaksjoner

Hver eneste dag har han tenkt til å legge ut en ny liten dagsrapport, et bilde, værmelding og kartoppdateringer på hjemmesiden sin. Den fotointerresserte vandreren har også ambisjoner om å lage en slags coffee-table bok fra turen når han kommer tilbake igjen.

Reaksjonene fra omgivelsene har vært blandet.

På jobb sier de fleste hver sin lyst og vel bekomme. Men de fulgte nøye med da jeg padlet Norge på langs, og gleder seg til å følge med på denne turen også. Det er jo litt som å bli med på eventyr, sier Løken.

Fra familien har han fått god støtte. Etter den første måneden kommer hans kinesisktalende bror ned for å gå sammen med ham i noen måneder. Da håper han å lære seg en god del kinesisk.

Mental belastning

Kun to eller tre steder i områdene rundt Beijing regner han med å møte turister.

Jeg kommer jo til å være veldig mye alene, og det tror jeg kommer til å bli en mental belastning. Men jeg er ikke redd for å være alene. Da jeg padlet Norge på langs var jeg sjelden ensom, men jeg tror sjansen for å være ensom blir større i Kina enn i Norge, sier Løken.

For ikke lenge siden fikk han seg ny kjæreste.

Trude støtter meg, hun vet at det er en drøm jeg har tenkt mye på, men det blir utfordrende for oss begge to, sier Løken, som ikke er bekymret for mangel på verken jobb eller bosted når han kommer tilbake igjen.

Jeg er mest spent på hva som skjer og hvilke muligheter som åpner seg, sier han.

Har du noen andre drømmer?

Jeg har veldig lyst til å svømme over den engelske kanalen. Det er jo en veldig familievennlig drøm, sier han, og bryter ut i ett av sine buldrende latteranfall.

Det er jo bare å trene noen år i bassenget, og så tar det en helg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere