RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LIKER FISK: Harald Kristoffersen – skaper av Sjømatfestivalen og idémaker bak Fisketorget
LIKER FISK: Harald Kristoffersen – skaper av Sjømatfestivalen og idémaker bak Fisketorget

Drømmer om fisketorg i Oslo

Harald Kristoffersen er leder for Indre Oslofjord Fiskerlag. Han har en gigantisk kongstanke; Fisketorg i Oslo!

AKER BRYGGE: Indre Oslofjord Fiskerlag er også arrangør for unike Sjømatfestivalen på Aker Brygge.

Del på Facebook

Se bildeserie fra festivalen.

– Er dette en fest til middagstorskens ære, Harald?

– Feiring av fisk er ikke så nytt. Første gang det ble holdt arrangement, var for 30 år siden på Akershusstranda. Men da het det noe annet. Dette er femte året som Sjømatfestivalen/Kystens dag i Oslo. Selve hovedarrangementet holdes landet rundt. I år er det i Honningsvåg.

– Du har en genial idé: fisketorg i Oslo!

– Det med fisketorg er gammelt, sier han beskjedent.

Les også: Politikere liker tanken om fisketorg

Modell av fisketorget

– Det var fiskesalg på brygga alt i klostertiden på 1400-tallet. Gamle lover hadde regler for hvordan man skulle håndtere fisken riktig. På tide å ta det opp igjen. En arkitekt fra 4B Arkitekter AS kommer innom med en modell av hvordan han tenker seg at Fisketorget kan bli.

– Fisketorg er ikke bare for folk med skarre-r og paraply?

– Oslo er en sjøby! Det er viktig for hovedstaden å ha en havn. Havnevesenet er forresten en god partner.

Hvorfor Sjømatfestival?

– Hensikten er å øke forståelsen for fiske generelt, og la folk få smake hvor godt det kan være! Det sunne kommer av seg selv. smiler Harald.

Folk fra Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Norges Fiskarlag m.fl. er også med. Og Sjømannskoret gleder seg til å komme – men det viktigste er sjømaten!

Småtroll fra barnehagene fikk lage fiskepakker selv. Laks, torsk og grønnsaker, som de la på grillen og stekte. Og de fikk jordbær til dessert. Det tror jeg smakte! Harald Kvist, oldermann i Kokkenes Mesterlaug, og Kari-Anne Haugerud, er et eneste stort smil.

Les også: Morgenstemning i hovedstaden

Kulinarisk fryd

En kar sitter ved et bord med en fisketallerken og stjerner i øynene. Han smiler så bredt at vi må spørre:

Er det godt?

– Nydelig! svarer Thomas, som han heter.

– Dette er varmrøkt peppermakrell og kokt laks. M-mm!

Er det bedre enn kjøttkaker?

– Ja! Svaret kommer spontant og dypfølt.

To damer fra Kina-Hong og Fang, storkoser seg.

– Dette liker vi så godt! Hong er fyr og flamme.

– Jeg er fra «sjø-Kina», mens Fang er fra innlandet, forklarer hun.

– Vi spiser mye sjømat i Kina også! Det er fantastisk godt. Dette smaker aldeles herlig! Vi mesker ganen …

– Rekene er veldig gode! nikker Åse som egentlig er fra Danmark.

– Vi dro helt fra Mjøndalen for å oppleve denne festivalen, smiler hun.

– Vi har savnet en slik festival i mange år, sier gemalen Stein.

– Dette var virkelig kjærkomment!

Minstemålsregler

– Minstemålsregler, hva er det? Må jeg bare fiske laks som er fire cm?

– Helt omvendt, smiler Grete Heegaard fra Fiskeridirektoratet.

– Det finnes regler om minstemål for en rekke arter. Det er ikke lov å ta uer som er mindre enn 32 cm, f.eks.

Og reglene varierer ettersom hvor du fisker. Torsk nord for 62º (Stadt)-må ikke være kortere enn 74 cm. Og det er mange regler for hummer, forklarer Grete.

Hvorfor har vi slike regler?

– Ut fra miljøhensyn og økonomiske hensyn. Fisk er landets største økonomiske ressurs, nest etter oljen! Vi trenger å kunne ta vår egen fisk, ikke importere. Reglene skal verne om bestanden.

Det gjelder forskjellige regler for nordmenn og turister. Det er f.eks. ikke lov å ta med mer enn 15 kilo fisk ut av landet. Brosjyre med minstemålsregler kan man få hos oss i Fiskeridirektoratet. Godt å ha for alle som liker å fiske!

Loke på ni måneder sitter på armen til pappa Filip Stålhammar. Han studerer minstemålplakaten med alle fiskene på, med stor iver.

– Loke har smakt på hval i dag, forteller pappa stolt.

– Han syntes det var godt! Kanskje han blir fiskeekspert?

Sjømatfestivalen holder åpent fra kl. 10 lørdag og fra kl. 12 søndag og mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere