RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPPMØTE: Over 60 familier på Malmøya deltok i forrige ukes storaksjon mot iberiaskogsneglen, eller brunsneglen som den kalles. Ved hjelp av en metode utviklet av sivilagronom Torstein Mo håper aksjonsgruppen at Malmøya blir tilnærmet sneglefri om et par år. Alle foto: Privat
OPPMØTE: Over 60 familier på Malmøya deltok i forrige ukes storaksjon mot iberiaskogsneglen, eller brunsneglen som den kalles. Ved hjelp av en metode utviklet av sivilagronom Torstein Mo håper aksjonsgruppen at Malmøya blir tilnærmet sneglefri om et par år. Alle foto: Privat

Drømmer om sneglefritt Malmøya

Brunsneglen hadde nesten tatt over Malmøya. Nå har beboerne fått nok.

MALMØYA: Kampen mot brunsneglen har blitt trappet opp på Malmøya. I forrige uke var over 60 familier med i en aksjon som gikk over to dager.

– Vi har vært sterkt plaget av disse noen år nå, men vi tenkte at siden dette er en øy burde det være mulig å gjøre noe med det, sier Erik Kristiansen.

LES OGSÅ: Brunsneglen legger hundrevis av egg. Se video av hvordan man plukker snegler her

Snegler overalt

Kristiansen forteller at enkelte hageeiere på Malmøya har plukket opptil 500 snegler per kveld

– På det verste måtte vi lyse med mobiltelefonen langs veiene når vi gikk hjem om kvelden for å ikke tråkke på dem, sier Kristiansen. Sneglene var overalt.

– I fjor bestemte tre av oss for å gjøre noe med dette. Sammen med Malmøya Vel satt vi ned en prosjektgruppe som gjennom vinteren satte seg inn i metoder og hvordan vi i praksis skulle fått tatt kverken på disse krapylene, sier han. Kristiansen har vært primus motor for aksjonen sammen med Jon Nordberg og Bjørn-Ivar Carlsen.

LES OGSÅ: Hagen som sneglene ikke liker

Har tømt butikkene

Saken ble fremmet på årsmøte i vellet og fikk full støtte. Rekvisitter og Nemaslug ble innkjøpt (bøtter med lokk, pølseklyper, dørslag, matbokser og engangshansker). Til sammen utgjorde dette en kostnad på 30.000 kroner.

– Jeg tror vi har tømt de fleste Europris og Clas Ohlson-butikkene i nærområdet, sier Kristiansen.

Aksjonsgruppen klarte etter flere mailrunder og aktiv verving å mobilisere over 60 familier som stilte onsdag ettermiddag i forrige uke.

Aksjonen var nøye organisert. De oppmøtte ble delt inn i grupper og fikk utdelt kartskisser og nødvendig utstyr.

– Det ble så plukket snegler i stort omfang hele kvelden, forteller Kristiansen.

Mos metode

Sneglene ble duppet i Nemaslug før de ble klippet i to og lagt ut igjen, gjerne sammen med banan som lokkestoff.

– Sneglene er kannibaler og vil spise de døde og infiserte sneglene, forteller Kristiansen. De infiserte sneglene dør etter noen dager og blir igjen spist av andre snegler. Slik vil sneglene etter hvert utrydde seg selv.

Dette er en metode utviklet av sivilagronom Torstein Mo. Han ble for noen år siden premiert av Landbruksdepartementet for sitt bidrag i kampen mot brunsneglen eller iberiaskogsneglen som den heter.

Aksjonsgruppen på Malmøya håper nå at metoden vil gjøre at øya blir tilnærmet sneglefri om noen år.

– Vi satser på en ny runde til høsten og litt ettersom hvordan vintrene blir må vi belage oss på minst to år til med denne aksjonen, sier Erik Kristiansen og legger til:

– Det som er en positiv greie opp i dette er at man får møtt de fleste av sine naboer og gjort noe i fellesskap som skaper noe positivet, det er veldig hyggelig.

LES OGSÅ:

Slimete hageskrekk

Lastebillass med farlig søppel dumpet i barnehage

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere