RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drømmer om taggefri vår


Kjellaug Løken fra Nordstrand leder "Stopp Tagging Kampanjen".
Kjellaug Løken fra Nordstrand leder "Stopp Tagging Kampanjen".
Ruskengeneral Kjellaug Løken fra Nordstrand håper og tror at det blir mindre tagging å se i hovedstaden utover våren.

NORDSTRAND/OSLO: Løken jobber som spesialrådgiver i Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Hun er ruskengeneral og leder for prosjektet "Stopp Tagging Kampanjen" som ble startet i 2001 med tilbud til gårdeiere i Bydel Grünerløkka-Sofienberg og Sentrum om å være med i kampanjens fjerningsordning - "Stopp Tagging Ordningen".

Hvert år siden har to nye bydeler blitt inkludert i ordningen. Bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand er allerede med, og i år er det bydelene Østensjø og Bjerke som skal innlemmes. I løpet av neste år er alle Oslos 15 bydeler med i ordningen som gir gårdeiere og næringsdrivende anledning til å få fjernet tagging for en rimelig pris.

Det nytter

Før vedtaket i bystyret om lovlige taggevegger, var nedgangen av tagging i innsatsområdene 50 til 60 prosent. I Groruddalen var nedgangen minst 70 prosent. Kjellaug Løken forteller at deres erfaring er at hvis man raskt og konsekvent fjerner tagging så har dette god effekt.

Vi ser at på eiendom hvor tagging blir raskt fjernet, så taper taggerne terreng. Kanskje må man fjerne taggene noen ganger før det har en effekt, men vi ser at det nytter, sier Løken og påpeker at "Stopp Tagging Ordningen" fungerer som en slags forsikring.

Jeg vil oppfordre alle gårdeiere til å melde gården sin inn i denne kommunale fjerningsordningen for på den måten å bidra til et triveligere og hyggeligere miljø.

Stopp Tagging Ordningen

Ordningen er et tilbud til huseiere, butikkeiere, borettslag og boligsameier. Når en melder seg inn i ordningen, blir gårdens gatevendte fasade undersøkt, rengjort for tagging og impregnert der det er hensiktsmessig.

Fasaden forblir deretter taggefri ved at nye tagger fjernes i løpet av 48 timer etter at man melder ifra. Prisen for å være med i ordningen avhenger av bygningsmassens beskaffenhet og mengden av tagging i området.

I bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand er prisen 18 kroner for rensing per løpemeter fasade i kvartalet.
Grunnavrensningen bekoster grunneierne selv.

Til bydelene som innlemmes i år, Østensjø og Bjerke, gis private gårdeiere et spesialtilbud som vil bli sendt ut rett over påske.

Tilbudet innebærer at hvis man melder seg inn i ordningen innen 1. juni, vil man få grunnavrensning og impregnering gratis samt gratis oppfølging frem fram til 1. juli.

Dette tilbudet er subsidiert av kommunen, forsikrer Løken.

Ny giv

I en periode fra oktober til nå, har det vært et vakuum i fjerningsordningen da kommunen har forhandlet kontrakt med en ny entreprenør. Nå er kontrakten i havn.

Den nye entreprenøren starter jobben den 12. mars, og de har utvidet sitt apparat for å være så effektive som mulig, forteller Løken som sier det er veldig synlig at fjerningsordningen har vært nede en stund.

Det bybildet vi ser i dag, ikke minst på Nordstrand, er bare en forsmak på hva som hadde skjedd hvis man ikke har noen løsning på problemet - hele byen ville bli nedtagget. Men fra 12. mars og utover våren tror jeg vi får se en renere by, sier ruskengeneralen. Hun forteller at det er relativt få taggere som opererer i Oslo.

Men et lite mindretall er i stand til å forsøple en hel by, sier hun og påpeker at det også er viktig å anmelde taggingen.

Nå ligger det et anmeldelsesskjema på nettsidene våre med en veiledning, avslutter ruskengeneralen.

For mer informasjon se www.stopptagging.com eller ring Stopp Tagging-sekretariatet på 22 41 20 10.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere