RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VÅRT AFRIKA: Else og Helge i sine afrikanske klær etter en søndagsgudstjeneste på misjonens senter i Sévaré. Hun var tidligere daglig leder i Manglerud menighet.
VÅRT AFRIKA: Else og Helge i sine afrikanske klær etter en søndagsgudstjeneste på misjonens senter i Sévaré. Hun var tidligere daglig leder i Manglerud menighet. Foto: ALLE FOTO: OLE ANDREAS HUSØY

Dro hjem etter frykt for kidnapping

Sikkerhetssituasjonen gjorde at det ble julefeiring i Norge i stedet for i Mali for misjonærparet Else Storaas Vatne og Helge Vatne.

SÉVARÉ, MALI: Else Storaas Vatne var tidligere daglig leder i Manglerud menighet. Siden 2008 har hun vært misjonær i Mali i Vest-Afrika, sammen med mannen Helge.

Else er representant for Det Norske Misjonsselskap (NMS) i Mali, mens Helge er avdelingsleder for diakonale prosjekter i den samarbeidsorganisasjonen NMS er en del av i landet.

Sikkerheten

De hadde belaget seg på julefeiring i byen Sévaré, der de bor, og skulle få besøk av den yngste av sine tre sønner, Magnus, til jul. Men endringer i sikkerhetssituasjonen i Mali har gjort at det ble juleferie i Norge i stedet.

I slutten av november skjedde et par tilfeller med kidnapping av hvite, ikke så veldig langt unna området der Else og Helge arbeider.

Etter samråd med den norske ambassaden, ble det bestemt at alle norske misjonærer i området skulle dra til hovedstaden Bamako, lenger sør i Mali, for å avvente situasjonen. Deretter ble det besluttet at de norske misjonærene skulle dra hjem på juleferie.

Else og Helge har vært noen dager i Oslo nå før jul og har også deltatt på et møte for Mali-misjonærene på hovedkontoret i NMS i Stavanger.

Selve jula skal de feire hos venner på Sørlandet, og i romjula skal de besøke en av sønnene som bor i Molde. Else forteller at utreise til Mali er planlagt til 11. januar.

NMS-representant

NMS sine misjonærer i Mali er utlånt til en lokal organisasjon, som i sin tid ble stiftet av NMS. I dag deltar NMS og Frikirken fra Norge, samt fem afrikanske kirker, blant annet fra Kamerun, Nigeria og Benin i denne samarbeidsorganisasjonen.

I Mali har Else som NMS-representant ansvar for personaloppfølging når det gjelder misjonærene fra NMS. Hun arbeider også med økonomi og oppfølging av prosjekter.

Else har dessuten ansvar for all informasjon hjem til Norge til givere og samarbeidsmenigheter, og setter pris på den gode kontakten hun og Helge har med sin egen menighet i Norge, Manglerud.

76 menigheter i Den norske kirke støtter misjonsarbeidet i Mali gjennom NMS. Else er også valgt til leder i skolestyret for den norske skolen. Dessuten er hun ansvarlig for misjonens gjestehus i Sévaré.

– Jeg jobber nok mer enn i Norge. På den annen side var det en del mer «mas» og telefoner på menighetskontoret i Manglerud. Her kan jeg faktisk få jobbet et par timer uten avbrytelser, sier Else.

Meningsfylte oppgaver

– Hvilke fordeler er det ved å være misjonær i Afrika?

– Det er interessant å få jobbe i en annen kultur. Det å bidra til at folk får et bedre liv, og at de også får muligheten til å bli kjent med det kristne budskapet, er meningsfylt. Helge og jeg får mye tid sammen her. Det er viktig å kommunisere godt når vi er så tett, og at vi er fleksible med hverandre. Men det går greit, sier Else.

– Men noe savn er det vel også med å være langt fra hjemlandet?

– Det er veldig tøft å reise ut igjen når vi har vært hjemme. Man kommer litt i skvis. Jeg tenker ofte: Hva er det du gjør som reiser fra barn og barnebarn? Våre tre gutter, som nå er voksne, har imidlertid støttet oss i det valget vi har tatt. De er selv vokst opp i Kamerun, da vi var misjonærer der fra 1985 til 1994, og føler seg litt som afrikanere. Den eldste av guttene, Kristian, har gått på Hald internasjonale senter og hadde i den forbindelse et halvt års opphold i Kamerun. Den midterste, Sigurd, var et år volontør, såkalt ettåring, for NMS i Mali. Det var før Helge og jeg reiste ut som misjonærer igjen, sier Else.

Krevende klima

En annen utfordring ved å arbeide i Mali, er varmen. På grunn av de ekstreme klimatiske forholdene i landet, har de norske misjonærene der en ekstra feireuke i forhold til NMS sine misjonærer i andre land.

Oppholdet i Norge hver sommer pleier imidlertid å vare mer enn de seks ferieukene. De arbeider også noen uker for NMS her hjemme under de årlige norgesoppholdene.

– Hvor lenge har dere planer om å være i Mali?

– Tidligere inngikk misjonen intensjonsavtaler med misjonærer for et visst antall år. Nå er vi imidlertid fast ansatt med seks måneders oppsigelse. Tiden får vise, men jeg sier til barna våre og foreldrene våre at vi maks blir her i åtte år totalt.

Les også:
Ankret opp i ørkenen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere