*Nettavisen* Nyheter.

Drømmen om å være «Frøken Perfekt»

Stadig flere unge jenter kjenner på skjønnhetspresset, et press om en såkalt perfekt idealkropp. Foto: Foto: Kristine Lien Foosnæs

Ingrid Andersen ofrer én time med kunnskap på skolen for å se bra ut. Skjønnhetspresset er noe de fleste jenter i hennes alder opplever.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Utseendet teller for oss unge, vi prøver fortsatt å finne oss selv. Vi har blitt lært til at det er sånn det skal være av media og av oss jenter, sier Ingrid Andersen (17). Foto: Foto: Kristine Lien Foosnæs

OSLO/OPPSAL: – Vi vil være perfekte, sier Ingrid Andersen (17), fra Oppsal i Oslo.

Andersen tar selvbruning omtrent én gang i uken, retter håret og sminker seg hver dag. Selv innrømmer hun at hun kanskje bruker litt mer sminke enn normalt.

– Alt i alt bruker jeg kanskje rundt én time om dagen på utseendet mitt, sier Andersen.

Hjelpetilbud

Stadig flere unge jenter kjenner på skjønnhetspresset, et press om en såkalt perfekt idealkropp. Dette merker Kors på halsen som er Røde Kors' hjelpetilbud til barn og unge under 18 år, hvor man kan ringe, maile eller chatte med frivillige ansatte.

Daglig får Kors på halsen henvendelser fra jenter som sliter med dårlig selvbilde. I 2013 hadde Kors på halsen 121 samtaler som kun omhandlet lavt selvbilde.

LES OGSÅ: Stadig flere jenter har dårlig selvbilde

– Samtalene handler mye om vekt, høyde og størrelse på pupper. Jenter har alltid vært opptatt av hvordan de ser ut, men jeg tror fokuset har flyttet seg til sosiale medier. Det å posere riktig på bilder med riktig vinkel slik at de viser deres beste side er viktig, sier leder av Kors på Halsen Nelli Kongshaug.

Kongshaug sier at kroppspresset kan føre til dårlig selvfølelse, stress, prestere dårlig på skolen, mobbing og spiseforstyrrelser.

– Det kan se slik ut at de med lav selvfølelse vil bekymre seg mer over sitt utseende og dermed bli påvirket mer av hva idealene er enn andre, for å føle seg bedre og bli mer akseptert, sier førsteamanuensis i helsepsykologi Ingela Lundin Kvalem.

Media påvirker

Ingrid Andersen sier hun vil gi et godt inntrykk.

– Utseendet teller for oss unge, vi prøver fortsatt å finne oss selv. Vi har blitt lært til at det er sånn det skal være av media og av oss jenter. Jeg synes vi burde akseptere hverandre i større grad, ikke dømme etter utseendet.

Andersen beskriver idealkroppen som godt trent, langt hår, middels høy, sprettrumpe og perfekte pupper. Selv trener hun 5-7 ganger i uken, fordi hun vil gjøre det hun kan for å se bra ut.

– Dersom jeg går på stranden i bikini, uten sminke og med håret til alle kanter føler jeg meg rett og slett utsatt. Da gjemmer jeg meg bak solbrillene og føler meg forferdelig.

LES OGSÅ: Slik sjarmerer du Oslo-jentene på Tinder, ... og slik sjarmerer du gutta på Tinder

Kamp mot skjønnhetspress

Samtidig forteller hun at hun har vurdert å ta silikon.

– Men det er på en måte litt halvveis uakseptabelt. I dagens samfunn skal det være naturlig perfekt, man skal ikke betale for utseendet. Dersom jeg hadde tatt silikon, hadde jeg følt jeg hadde tapt kampen mot skjønnhetspresset, legger hun til.

Andersen forteller at de fleste unge jenter vil ikke vise den de er, de vil bare vise den beste utgaven av seg selv.

– Dersom jeg har en dårlig hårdag føler jeg ofte at dagen er ødelagt, jeg føler meg ukomfortabel. Alle andre trenger ikke gni det inn.

LES OGSÅ:
Trener du for deg selv eller de rundt deg?

Du store frisør-skille!

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.