Drømmen startet på klubben

Magne Simensen (f.v.), Vegard Westreng og Stig Gundersen er kjernen fra Svigermors Drøm. Tilbake på Høybråtenklubben fikk de bla igjennom fotoalbum med gamle bilder.

Magne Simensen (f.v.), Vegard Westreng og Stig Gundersen er kjernen fra Svigermors Drøm. Tilbake på Høybråtenklubben fikk de bla igjennom fotoalbum med gamle bilder.

På Høybråtenklubben startet Svigermors Drøms suksess. Minnene sitter i veggene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stig og Magne tester gitarene i bandrommet.

HØYBRÅTEN: Var du tenåring på 80 tallet og groruddøl husker du godt "Svigermors Drøm". Gutta som gikk fra å klimpre for seg selv i kjelleren på Høybråtenklubben, til å spille på alle de store arrangementene i Groruddalen. Det er 22 år siden de slo seg sammen på klubben, som de nå fikk et gjensyn med.

Magne Simensen og Vegard Westreng er rukket å bli 37 år. Stig Gundersen understreker at han fortsatt er 36.

Se bilder fra besøket

17 år igjen

– Da jeg og Vegard satt på toget hit, fikk vi følelsen vi hadde som 17-åringer. Det kunne like gjerne vært øving vi skulle til, sier Magne, og ser seg rundt. De tre lokalheltene er tilbake der alt startet.

– Hadde det ikke vært for klubben, er det ikke sikkert ting hadde gått som det gikk. Vi hadde et sted å henge. Alle ungdommer trenger det, sier Vegard, som minnes alle bilene som sto parkert ved kirken.

– Folk hang der i bilene sine, de hadde ikke noe å gjøre. Jeg tenkte ofte at jeg var glad fordi jeg hadde klubben å gå til, sier han.

Så glade var de i klubben at de fikk egen nøkkel. Det var der de fikk rom for å skape og utvikle seg.

Samme lukt

Gutta tar en rundtur i rommet biljardbordet sto, Stig var skikkelig god i biljard. De ser på kjøkkenet, og Stig forteller at her har det blitt stekt mange hundre grandiser. Gutta ser på treningsrommet klubben har fått, men spenningen stiger når de går inn i den trange gangen mot øvingsrommet i kjelleren.

– Åh, lukta er den samme! Kjenner dere det? utbryter Vegard, før døren til det magiske rommet åpnes.

Det er som om de voksne mannfolka blir ivrige guttunger igjen. Rett bort til instrumentene, styrer og steller, før de drar i gang slagerne "Spark" og "Groruddalen".

Etter litt trøkk, utforskes vegger og tak.

– Her er det jo blitt kjempefint! Stedet er i mye bedre stand nå enn da vi hang her, konstaterer Magne.

– Husker dere når Pål spilte feil? Da sparket han sint i søylen, så murpussen falt ned, forteller Stig.

Hjem nummer to

Lite er forandret på 20 år. Medlemskontingenten er den samme, besøkstallet går fortsatt opp og ned, og man blir utestengt i to uker om man ikke oppfører seg.

– Vi hang her mye. Det er viktig å ha et sted å bare henge, sier Vegard.

Suksessen som startet på Høybråtenklubben har aldri egentlig blitt oppløst. Gutta påstår at Svigermors Drøm, som ga ut en CD og en EP, bare har gått i dvale.

– Første pri nå er å passe på våre egne svigermødre, sier Vegard, som spiller i bluesbandet Fred og gjengen. Stig spiller i Barske karer, mens Magne spiller i Blodsbrødre.

Klubben hjelper de unge

Og mens gutta bruker tiden sin på nye prosjekter, går det mot kroken på døra for klubben.

– Idioti! sier Magne, mens Vegard drar opp en papirbunke med bydelens budsjett og egne regnestykker.

– Klubben koster 1,6 millioner kroner å drive. Husleien er på 700.000 kroner, da blir det 900.000 differanse. Når jeg ser hva bydelen har av penger for 2010, må jeg si at de har råd til å holde åpent, sier Vegard og konkluderer regnestykket med at det koster 17 kroner per hodet for en kveld.

– Det har vi råd til! Tenk på alle kostnadene som er spart fordi klubben er her! Dette er forebyggende arbeid, og stedet har hjulpet mange. Hva skal ungdommen gjøre om de ikke kan banke på døra her når ting er trist? kommenterer Vegard.

– Ungdommen kommer aldri til å gå herfra til Rommen. Heller ikke til Haugenstua. Det er sagt at det er 100 meter til Haugenstua. Jeg kan si at det ikke er det. Noen må ta til vettet, supplerer Stig.

Se videoen "Spark" her

Hør sangen "Bak ryggen"

Hør sangen "Du tror du ikke kan rømme"

Bandet Svigermors Drøm har også egen fan club på Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.