*Nettavisen* Nyheter.

Drømmer om bondegård på Alna

Trosterudstallen har drevet på dispensasjon i ti år, men neste år er det slutt. Nå drømmer driverne av stallen om stor fornøyelsespark i Alnaparken.

Trosterud: - Vi er en av Oslos mest besøkte gårder, men på en måte er det positivt at vi fra og med første januar neste år ikke har disposisjon til å drive stallen. Vi er stolte av hestene og menneskene her, men ikke av stallen, forklarer stalleier Lene Kragh og formann i Trosterudsvenner Ingrid De Paoli.
Truet med nedleggelse
Rådhuset har satt av 3,2 millioner kroner ved neste budsjett for at de to skal ha mulighet til å flytte stallen for å bedre standarden.
Stallen ble opprettet på 50-tallet. Fra 1978 var stallen en avdeling under Trosterud treningssenter med arbeidstreningstilbud på dagtid og tilbud til barn på ettermiddagen.
I en årrekke har stallen vært truet med nedleggelse. I 1990 så det virkelig mørkt ut da Trosterud treningssenter måtte trekke seg. Det ble for dyrt å holde på med stallen.
- Kommunen ville helst ha én ansvarlig ansatt, og med 40 - 50 gråtende unger utenfor her, måtte jeg bare kaste meg i det, smiler Lene som tok over stallen i oktober 1990.
I to år gikk driften bra, og stallen hadde godkjennelse til å drive rideskole. Men så sa det stopp. I 1992 fikk Lene henvendelse fra veterinærmyndighetene med forespørsel om godkjennelsespapirer, men papirene fantes ikke. Dermed fikk stallen drive rideskole på dispensasjon. Og siden den gang har de stadig fått nye dispensasjoner. Årsaken til mangel på godkjennelser er fravær av nødutgang i stallen i andre etasje. I tillegg er boksene hvor de 16 hestene står for små.
Kroken på døra
- Første januar 2006 er det kroken på døra. Vi har fått klar beskjed om at det er siste frist. Alle vil ha stallen, men ikke hos seg, sukker de to.
Under forutsetning av at omreguleringssaken går i havn, får stallen 3,2 millioner kroner fra Rådhuset.
- Det ser vi som et tegn på at politikerne vil bevare stallen.
I tillegg skal det søkes om tippemidler og en søknad vil bli sendt til rytterforbundet. Med en budsjettramme på 10 millioner kroner, må det trolig også tas opp lån.
Trosterudstallen kan bli verksted.
- Det mest vemodige er å måtte flytte fra de rundt oss. Jeg føler jeg kjenner hele miljøet, og det er masse trivelige folk her, sukker Lene som nekter å deppe lenge.
- Vi drømmer om åpen kafe og andre dyr i Alnaparken. Om vi skulle få flytte dit, håper vi det kan utvikle seg til å bli et samlingspunkt for ryttersporten. Vi vil også drive med kanefartkjøring, ponniriding. Ja, vi ønsker rett og slett å lage parken om til et sted hvor folk kan komme - også de som ikke er interessert i hest.
I dag har stallen bortimot 250 besøkende ukentlig, og til tross for at det nå blir hestepark på Årvoll, mener de to damene at det fortsatt er bruk for enda flere hester.
- Høyskolen i Tromsø har foretatt en avhandling på hest og mennesker. Satt i Oslo-sammenheng dekker antall hester kun 1,5 prosent av de som har lyst til å drive med hest i Groruddalen. Det betyr at det er en underdekning på 98,5 prosent. At det blir nytt anlegg på Årvoll er bare hyggelig, men vi trenger fortsatt Alnaparken, påpeker Ingrid.
I ventetiden sørger de to damene for at hesteglade jenter i Groruddalen har et sted å nyte sin hobby - fra hesteryggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.