Drømmer om OL-vinner på ski med pakistansk oldefar

Torsdag samlet alltid like entusiastiske Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft en rekke kjendiser for å få fart i OL-seilene.

BISLETT SATDION: – Jeg vurderer å flytte fra Bærum til Oslo slik at jeg får stemt for et OL, sier OL-gullvinner i curling, Pål Trulsen.

– Dette handler ikke primært om sport, men om byen Oslo som er blitt stemoderlig behandlet i mange tiår med distriktspolitikk. Et OL i Oslo vil være en fantastisk vitamininnsprøytning som vil samle og løfte byen bedre enn noe annet, sier forfatter Henrik Langeland, bosatt på St.Haugen.

Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft startet dugnads-initiativet i en felles frustrasjon over manglende oppmerksomheten på bredden av muligheter et OL på hjemmebane representerer. Nå kaster de seg inn i valgkampen i håp om å få velgerne opp av sofaen og engasjert i OL-spørsmålet.

Se stor bildeserie fra Bislett stadion her!

Skap-idrettsfan

Og rekken av kjendiser som stilte opp på Bislett, med og uten sportslig tilknytning, er nærmest endeløs.

Les også: Therese Johaug: – Blir dt OL i Oslo stiller jeg til start!

Ingvild Stensland, Oddvar Brå, Knut «Kupper’n» Johannesen, Odd-Bjørn Hjelmeseth. Vidar Riseth, Pål Trulsen, Hanne Haugland, Cato Zahl Pedersen, Bjørn Dæhlie, Petter Stordalen, Erland Johnsen og Odd Arvid Strømstad, og midt mellom Bjørn Maaseide og Erlend Mamelund sto nordlendingen de færreste forbinder med idrett, Per Sundnes:

– Jan Åge er skap-Grand Prix-fan og jeg er skap-idrettsfan. Jeg ser alt av sport på TV, sier Per Sundnes.

Paralleller til Grand Prix

– Oslo er en genial plass å ha et OL, jeg kommer fra distriktet og skjønner logistikken, det er lettere å få folk fra Finnmark og Nordland ned hit hvor det er god hotellkapasitet, sier Sundnes.

Han drar paralleller mellom OL og GP ved at de på samme måte bringer nasjoner sammen.

– Se på Aserbadjan og Armenia, de er i krig, men når det er GP må de forholde seg til hverandre fordi vi inviterer dem hit, sier Sundnes.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

Etterbruk

Knut «Kuppern» Johansen, tidligere verdensmester på skøyter, ivrig trener på Skullerud sportssenter og Ulsrud-beboer, er opptatt av etterbruken av OL-anlegg.

– Internasjonalt vil dette bli topp, vi er veldig flinke til å arrangere og Oslo vil komme på kartet. Etterbruken av anlegg er viktig og avgjørende, her må det også settes av penger til vedlikehold i etterkant, sier «Kuppern».

Artikkelen fortsetter etter videoen.

Multikulturelt engasjement

Mehtab Afsar, leder for Islamsk Råd Norge, er også en varm forkjemper for OL i Oslo. Han mener det vil bety mye for byen og folkene som bor her.

– Norge er et åpent og inkluderende samfunn og dette kan vi vise gjennom et OL. Stordalen sa at Ola og Kari la igjen mye frivillig arbeid. Jeg vil legge til at i 2012 vil også Ali og Fatima gjør en innsats som frivillige, sier Mehtab Afsar.

Mange av Oslos innbyggere vil være fjerde- og femtegenerasjons innvandrere under et OL i 2022.

– De er født og oppvokst i Norge. Det nærmeste referansepunktet de har er Norge, Oslo, norske verdier og kritthvite vintere. Idrett er det som forener oss alle, uansett kulturell og religiøs bakgrunn, sier Mehtab Afsar.

Mehtab Afsar forteller at han på ingen måte er ikke født med ski på beina og at han heller aldri helt kommer til å lære seg å gå skikkelig på ski. Han ser likevel ikke bort fra at det i fremtiden kan komme en Petter Northug, med pakistansk bakgrunn.

– Tenk å få en OL-vinner på ski i 2022 med oldefar i Pakistan. Jeg er oppvokst med Bjørn Dæhlie og har samtaler om Northug med mine døtre. Man blir en del av samfunnet vi bor i og OL vil få med flere med ulik bakgrunn, sier Mehtab Afsar som garanterer at det kommer til å stå damer med hijab og heie langs skiløypa under et OL.

– Alle kan ikke bli Bjørn Dæhlie, noen må stå og heie også, legger han til.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

Går inn i sjelen på deg

Bystyrepolitiker og president i Norges Skøyteforbund, Rune Gerhardsen, er ikke uventet også en støttespiller for et Oslo-OL. Han mimret tilbake til da han som seksåring satt i svingen på Bislett stadion og så skøyteløp under Oslo-OL i 1952. Nå savner han engasjement om saken.

– Jeg glemmer det aldri, det er så kraftfullt og sterkt at det går inn i sjelen på deg, sier Rune Gerhardsen.

Savner entusiasme

Tall fra forhåndsstemmingen forteller at nokså mange allerede har stemt ved Stortingsvalget, men at veldig få, faktisk bare 02, prosent, også har avgitt stemme for eller imot at Oslo skal søke OL i 2022.

Han tror det manglende engasjementet skyldes at folkeavstemningen er dårlig kommunisert ut til velgerne.

– Jeg tror folk ikke vet at det er en folkeavstemming, den har vært elendig kommunisert ut og det var vel stort sett bare de som leste morgenavisen dagen etter at det ble avgjort i bystyret i juni som fikk det med seg. Vi må mobilisere den entusiasmen vi hadde nedover bakkene i Holmenkollen etter Ski-VM, sier Rune Gerhardsen.

Folkeavstemmingen om OL i Oslo 2022 er rådgivende og går parallelt med stortingsvalget og avsluttes 9. september.

Les også:

– Dagens ungdom fortjener et OL i Oslo

Krever OL-haller i Oslo-sør

Nye milliarder i OL-budsjettet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.