RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Dropp julestresset

Så var det advent igjen, og sesongen for alskens godsaker – og i følge omtrent samtlige medier – en stor dose julestress er over oss. Det er da jeg må stille meg selv spørsmålet om det er meg eller dem som er unormale. Jeg liker selvsagt å tro det siste, men må innrømme at det er ting som tyder på at det kanskje er meg. Og derfor har jeg nå tenkt å dele ut et lite stykke inspirasjon til alle dere der ute som lider under julestresset.

For jeg blir nemlig ikke stresset i desember – tvert i mot, så fort vi skriver desember blir jeg uendelig glad, jeg er litt spent og ikke minst fylles mine rundt 165 cm med energi. Jeg mener hvordan kan noen egentlig klage over desember?

Med unntak av høysommer må det jo være den mest behagelige tiden i året. Her blir man dynget ned med koselig musikk, levende lys, pepperkaker og sosiale sammenkomster i lange baner. Og hvis man synes noen av de overnevnte ikke er til å holde ut, ja så kan man jo faktisk bare velge å la være å bli med på den store julefeiringa.

Det er da ingen steder nedfelt i lov at man på død og liv må kaste seg på julebølgen. Så selv om jeg i skrivende stund nyter godt av både gløgg og pepperkaker fra kantina på jobben, mens jeg lar Paal Flaatas fløyelsmyke stemme synge «The First Nöel» rett i øret, er det jo ingen grunn til at en som blir klam i håndflatene bare av å tenke på advent skal gjøre det samme.

Men er du en av de som EGENTLIG liker julen, men som bare synes det blir veldig mye med alle disse gavene som skal handles, maten som skal lages og ikke minst alle julebord man skal delta på, ja da synes jeg du skal ta deg noen få minutter (joda, det har du, selv om det er førjulstid), og tenke gjennom hvor heldig du er som får lov til å feire jul. Som har mulighet til å handle både gaver og mat, som har gode venner og familie eller kanskje kollegaer som gjerne vil ha deg med i sosiale lag, ja, faktisk så mange at det innimellom føles som du løper fra det ene til det andre.

Tenk gjerne også litt på at det slettes ikke er alle som har den samme muligheten.

Gjennom året som har gått har jeg vært heldig nok til å møte en del av dem som ikke synes jula er spesielt trivelig. Noen bor på gata, noen sliter med rusproblemer, noen er fattige og har ikke råd til å verken være med, eller klage over, julestresset.

Tvert i mot forsterkes følelsen av å være utenfor nå når «alle andre» løper beina av seg for å handle flest mulig gaver, spise mest mulig mat, og ikke minst delta på flest mulige julebord. For noen er hele julefesten en utopi, og det finnes nok av eksempler på «Piken med tendstikkene» i Oslos desembernatt.

For mange av disse mennsekene er advent, jul og romjul ikke spesielt annerledes enn andre dager i året. Med unntak av denne følelsen av å ikke være en del av overflodssamfunnet. Mange av dem er da også tvert i mot en del av en ganske trist del av det norske samfunnet. Noen må tigge penger til mat, noen må ruse seg for å slippe unna en hverdag som av en eller annen grunn har blitt for vond å håndtere.

Så neste gang du tenker over at julestresset er grusomt, ja da synes jeg du heller skal droppe noen av julebordene og heller slå av en prat med en av dem som ikke er invitert. Kanskje kan du droppe å kjøpe en gave og heller gi en varm jakke til en av dem som fryser på gata. Først da tror jeg gleden over jul virkelig sprer seg.

Hege Bjørnsdatter Braaten

Nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere