Dropper samtlige vitner

Rune Haaland, Frank-Hugo Storelv og Knut Chr. Hallan mener rettssaken er blitt en farse siden tre vitner fra Klif er fritatt for møteplikt. De tre tiltalte mener disse vitnene kunne belyse nødrettsspørsmålet i saken.

Rune Haaland, Frank-Hugo Storelv og Knut Chr. Hallan mener rettssaken er blitt en farse siden tre vitner fra Klif er fritatt for møteplikt. De tre tiltalte mener disse vitnene kunne belyse nødrettsspørsmålet i saken. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

De tre vitnene fra Klif (tidligere SFT) slipper å vitne i Oslo tingrett. Nå mener de tiltalte at hele rettssaken er en farse og frafaller alle sine vitner.

OSLO TINGRETT: Tingrettsdommer Christian Brommen leste etter lunsj opp kjennelsen som fritar Klif-direktør Ellen Hambro, avdelingsdirektør Marit Kjelby og senioringeniør Marit Ruge Bjerke møteplikt som vitner i den pågående saken mot Knut Chr. Hallan, Frank-Hugo Storelv og Rune Haaland i Oslo tingrett.

Les også: Avklaring om Klif-vitner etter lunsj

– Premissene er lagt

De tiltalte og forsvarer Harald Stabell svarte umiddelbart med å trekke alle vitnene fra saken fordi de mener retten er forutinntatt og at det ikke vil være noen hensikt å føre vitner for å belyse bakgrunnen for at de gikk til aksjoner med henvisning til nødretten.

– Vi har diskutert bevisavskjæringen i kjennelsen og innholdet i den gjør at vi har tatt beslutning om at samtlige av våre vitner frafaller. Vitnene vil ikke ha noe å si for utfallet slik premissene er lagt i kjennelsen, sier forsvarer Harald Stabell.

Les også: Deponisaken i retten igjen

– Dette er en farse

De tiltalte er oppgitte og forbannet over behandlingen og det de mener er en fratatt mulighet til å forsvare seg:

– Vi er avskåret fra muligheten til å dokumenter at våre ulovlige aksjoner var rettet mot ulovlige vedtak. Vi har ingen mulighet til å bli frikjent med bakgrunn i nødrett. Dette er en farse, det er klin umulig å vinne denne saken. Det er det samme hva vi sier, dommen er falt allerede, sa Rune Haaland rett etter at Christian Brommen hadde lest opp kjennelsen.

– Dårlig samvittighet

– Dette er noe av det mest skammelige jeg har opplevd i mitt liv og er ikke Norge verdig, sier Frank-Hugo Storelv.

– Dette viser at overmakta rår. Det viser også at SFT (nå Klif, journ.anm.) har dårlig samvittighet for jobben de har gjort når de ikke tør møte i retten, sier Knut Chr. Hallan.

Klifs svar

De tre aktuelle personene i Klif er ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men medierådgiver Reidar Evensen skriver følgende i en e-post til Nordstrands Blad: Direktør Ellen Hambro, avdelingsdirektør Marit Kjeldby og senioringeniør Marit Ruge Bjærke i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) ba seg fritatt for møteplikt på samme måte og med samme begrunnelse som de fire personene fra Miljøverndepartementet fikk tingrettens kjennelse for fritak for vitneplikt. Tingretten la for dem blant annet vekt på at vitnene ikke kan kaste lys over noe annet enn forvaltningsrettslige spørsmål, og ikke over de straffbare forhold som tiltalen gjelder og som er gjenstand for bevisførsel i retten. Klif mener at tingrettens begrunnelse i kjennelsen får tilsvarende anvendelse på våre folk.

Reidar Evensen ønsker ikke å kommentere påstandene om Klifs dårlige samvittighet.

Dissens

De tre vitnene fra Klif slapp å møte med samme begrunnelsen som tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, miljøvernminister Erik Solheim og to andre ansatte i Miljøverndepartementet. Kjennelsen fra tingretten ble gitt med dissens, der en av meddommerne var uenig med fagdommeren og den andre meddommeren.

Tingrettsdommer Christian Bommen har ikke vært tilgjengelig for kommentar da han har sittet i retten i hele dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.