RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Droppet rundt åtte meter i Akerselva


Benjamin Moore i elvekajakken. Foto: Kristin Tufte Haga
Benjamin Moore i elvekajakken. Foto: Kristin Tufte Haga
En times vurdering måtte til før padlerne torde å kaste seg utfor fossen i Akerselva, høyst sannsynlig som de aller første.

NYDALEN: - Alle ved elvebredden stoppet opp og ville snakke. Ingen skjønte hva vi drev med, sier Sjur Mork til Nordreakerbudstikke.no.

«Raftet» ned Akerselva

I forrige uke var han og den svært erfarne padlekameraten Benjamin Moore fra USA på en noe uvanlig ekspedisjon langs Akerselva. De to elvepadlerne, som møttes som raftinginstruktører for Skjåk Rafting, bestemte seg nemlig for å «rafte» fra Maridalsvannet til sentrum i elvekajakker.

Selv for erfarne elvepadlere er dette en høyst uvanlig rute, med både fordeler og ulemper.

- Det er morsomt at det er midt i Oslo. Du kan jo bare hoppe på t-banen, og trenger ikke å kjøre flere timer uti huttiheita for å padle, sier Mork.

- I tillegg er det flere valser du kan surfe på.

Fire timer til Nydalen

De to padlerne kom seg ikke helt ned til sentrum, da turen ned til Nydalen alene tok fire timer. Men det gjeveste droppet fikk de allikevel med seg, en 6-8 meter høy foss like i nærheten av Nydalen. I én time sto de og vurderte før de torde å kaste seg utfor.

- Ut ifra alt vi har sjekket, ser det ut til at ingen andre har padlet den før, og det gjør det jo litt eksklusivt, sier Mork, som understreker at de ikke kan utelukke helt at de ikke er de første.

Kan være direkte farlig

Ifølge Mork er Akerselva både en elv for ekstremt gode padlere, og de litt mindre gode. Men han anbefaler på ingen måte å prøve seg på denne ruten hvis du ikke har noen erfaring med elvepadling. Det kan være direkte farlig.

- Det er en del stygge ting nedover der. Den første fossen vi padlet vurderte vi lenge og trodde den var dyp, men så viste det seg at den ikke var det allikevel, sier han.

Ikke bare idioter

På tross av at elvepadling blir kalt ekstremsport, er dette noe alle kan drive med, mener Mork.

- Det er snakk om kalkulert risiko. Det er ikke bare idioter som hopper ned i en båt og raser ned en elv som om de var gærne, sier han.

Allikevel er det en sportsgren som er nærmest ukjent i Norge.

- Folk som kommer fra utlandet fatter og begriper ikke hvorfor ikke flere driver med det her i Norge, for forholdene her er helt unike, sier Mork.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere