Gå til sidens hovedinnhold

Drøy kost fra Soria Moria

Regjeringen Stoltenberg er på frierferd til sine velgere om dagen. Fra 1. juli skal drivstoffavgiftene økes til historiske høyder. Som ventet tar folk bølgen. For miljøets skyld. Og til de som klager, er det bare å si. Vi er verdens rikeste land. Dette har vi råd til. Slutt og klag!

Prissjokket på bensin er ledd i regjeringens klimastrategi. Som om ikke dette var nok, kunngjorde Soria Moria-kameratene denne uka at det bevilges 100 millioner kroner ekstra til kollektivtransport. Pengene fremstilles som "friske midler". De skal kompensere for regjeringens prisøkning på drivstoff. Med andre ord, gi med en hånd og ta med en annen.

Litt pussig blir det da at det kun er grorudbanen som skal nyte godt av Oslo sin andel av midlene. Er det kun langs denne strekningen at klimaet står i fare? En annen ting er at de 100 "ekstra" millionene ikke er nok til å kompensere for de ekstra utgiftene som regjeringen påfører enkeltmennesker og bedrifter. Ergo snakker vi om et netto tap. Og slett ingen "ekstra midler".

Samtidig med denne "klimaoffensiven", blir NSB sine tog stadig innstilt. Og t-banen blir bare fullere og fullere om morgenen. Frustrasjonen øker i takt med folkemengden på perrongen. Når folk gjennomskuer at det egentlig er statskassa som trenger påfyll, blir det bråk. Prisøkningen på bensin og diesel har , etter vårt syn, ingenting med klima å gjøre. Pengene går nok i det store svarte hullet.

Klima er i ferd med å bli et mote- og trylleord. Ordet paralyserer omgivelsene slik at all diskusjon stilner. Det er bare å rope "klima". Sim sala bim. Vi kommer og redder kloden. En politiker kan få til nærmest hva som helst i klimaets ånd. Og det er ikke grenser for hvilket ubehag folk og næringsliv skal påføres i sin hverdag.

Vi synes regjeringen burde holdt seg for god til å øke bensin- og dieselavgiften. Dette kommer på toppen av tripling av bomavgiftene. Soria Moria-kameratene er her på farlig ferd. Folk har jo forlengst gjennomskuet spillet. Klager du fortsatt, sier du? Da skal du huske at Norge flere år på rad er kåret til verdens beste land å bo i. Og dermed var den debatten lagt død...

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre