RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dørum om forbrytelse og tilgivelse


den tidligere justisministeren snakker om forbrytelse og tilgivelse i Røa kKrke.
den tidligere justisministeren snakker om forbrytelse og tilgivelse i Røa kKrke.
Hva tenker en tidligere justisminister om livet videre for en kriminell? Hvordan skal offeret eller også samfunnet - greie å gi ham/henne en ny sjanse? Omtrent slik er spørsmålene formulert idet en tidligere justisminister entrer foredragspulten i Røa kirkes menighetssal.

RØA: I hvor stor grad bør de som har sonet sin straff for en kriminell handling, få tilgivelse av samfunnet? Eller formulert enda mer allmengyldig: Hvor langt bør og kan tilgivelsen rekke?

Det er Kulturutvalget i Røa Kirke som har satt dette temaet på dagsorden for sin kveldssamling tirsdag 20. januar. Og de har greid å få stortingsrepresentant og tidligere justisminister Odd Einar Dørum som foredragsholder, en av de kanskje mest kompetente kapasiteter på denne typen problemstillinger.

Et omsorgsmenneske

Dørum er ikke bare politiker. Han er også et omsorgsmenneske, med et stort engasjement for enkeltmenneskers behov, særlig de enkeltmenneskene som det ikke lyktes for i livet. Mer enn noen annen kjenner han baksiden av fasadene, og historiene bak ulykksalighetene.

Dørum er utdannet sosionom fra sosialhøyskolen i Trondheim (1970), og har siden jobbet både som høyskolelektor på Diakonhjemmet og som helse- og sosialfaglig konsulent og seksjonssjef i stiftelsen Kirkens Bymisjon.

Han har også engasjert seg i kontaktutvalget mellom innvandrere og norkse myndigheter, og han har vært styreleder for FRISAM (Frivillighetens Samarbeidsorgan, regjeringsoppnevnt). Nylig ble han utnevnt til leder for KRÅD (Det kriminalforebyggende råd), som i sin neste treårsperiode skal satse spesielt på kriminalforebyggende arbeid blant barn og unge.

Flere vinkler

Med også en lang politisk karriere bak seg, som Venstre-leder, stortingsrepresentant og minister, skulle Dørum evne å nærme seg temaet fra ulike vinkler. Som medlem av Den norske kirke, har han også en kirkelig tilnærming.

Temamøtet foregår i kirkens menighetssal, men starter inne i selve kirken, med en liten orgelkonsert ved Gunnar Øverleir-Petersen. Og når hodene er klarnet, forflytter alt folket seg inn i det rommet der alle de vanskelige spørsmålene skal få sitt svar:

Bør de som har sonet sin straff for en kriminell handling få tilgivelse av samfunnet? Hvor langt bør og kan tilgivelsen rekke?

Kan vi slippe løs blant oss en tidligere seksualforbryter, eller en morder, som har sonet sin straff?

Er det rettferdig at hvitsnippforbrytere slipper lettere unna samfunnets fordømmelse enn voldsforbrytere? Bør pårørende til voldsofre underrettes når gjerningsmannen slipper ut fra soning?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere