*Nettavisen* Nyheter.

Drysser millioner over skolene

Jens Stoltenberg sammen med Nordberg-rektor jan Heidel og Kringsjå-rektor Lillan Wittenberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Statsminister Jens Stoltenberg kom selv til Nordberg og Kringsjå for å meddele at skolene får 5,2 millioner kroner for å bli mer energieffektive.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Jens Stoltenberg og oljeminister Terje Riis-Johansen i fyrrommet på Nordberg skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Stoltenberg og Riis-Johansen i samtale med Undervisningsbyggs Gunnar Erik Johansen. Foto: Karl Andrea Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsministeren inspiserer fyrrommet på Nordberg skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

NORDBERG: Statsminister Stoltenberg (Ap) og oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) kom med budskapet som fikk rektornaboene Lillan Wittenberg på Kringsjå og Jan Heidel på Nordberg til å smile fra øre til øre.

Millionbevilgning

De to skolene er tildelt 2,6 millioner hver av Enova, midler fra regjeringens tiltakspakke, for å energiøkonomisere fyringsanleggene. Også Engebråten og Disen mottar penger til slik oppgradering, med over 3 millioner til hver skole.

For Nordberg og Kringsjå skoler vil det bli utført tiltak for å gjenvinne spillvarme fra ventilasjonsanlegget og slik bedre utnyttelsesgraden, bedre styringssystemer som vil gi mer kontroll over skolenes energibruk, og vannrensing.

– Dette vil føre til 30–40 prosent reduksjon i disse skolenes energiforbruk. Tilsvarende 500.000 kWh, eller 350.000 kroner i året, sier Gunnar Erik Johansen, energikonsulent i Undervisningsbygg.

– Dobbeltgevinst

400 millioner kroner er fordelt på energisparende tiltak i 650 offentlige bygg i hele landet.

– Vi fikk inn søknader på over 6 milliarder kroner. Fordelingen er foretatt etter faglige kriterier og hvor mye energi vi får for hver krone vi bruker. Det sier mye om hvor gode tiltakene på disse to skolene er, sier oljeminister Terje Riis-Johansen.

Også Stoltenberg er fornøyd med tildelingen.

– Dette er den største enøk-satsingen noen gang. Med disse tilskuddene vil man tjene penger fordi strømforbruket reduseres.

Han mener tiltakspengene har flere gode konsekvenser.

– Det gir en dobbeltgevinst. Vi får flere hender i arbeid og et bedre miljø, sier Stoltenberg.

– Nå er det opp til kommunen og Undervisningsbygg å få inn anbud på dette. Nå må de ikke somle, men få arbeidet i gang. Dette kan starte umiddelbart, sier Riis-Johansen.

Fornøyde rektorer

Kringsjå og Nordberg deler fyringsanlegg, og rektorene Lillan Witttenberg og Jan Heidel er strålende fornøyde med de innvilgete søknadene.

– Dette er ikke penger vi kommer til å se noe til lokalt, men konsekvensene er veldig gode, sier Nordberg-rektor Heidel.

Begge skolene er miljøfyrtårn, og tiltakene vil støtte opp om den grønne profilen.

– Det er viktig at elevene, foreldre og de ansatte blir klar over dette. Jeg tror det kan være inspirerende å vite at vi er miljøvennlige skoler, sier Wittenberg.

– Dette er ett av flere tiltak vi gjennomfører, blant annet har vi et stort fokus på kildesortering på våre skoler. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag som skole å gå foran som et godt eksempel. Nå håper vi bevilgningene er tilstrekkelig til å få gjennomført alt, sier Heidel.

Og mens ministerfølget og blitslampene forlater skolene, kan de to rektorene konstatere at et slikt overraskende statsministerbesøk ikke er hverdagskost. Ingen av dem har opplevd noe liknende så lenge de har sittet i sine respektive rektorstoler.

Men Stoltenberg er ingen fremmed mann i gangene på Nordberg. Han har hatt egne barn på de to skolene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.