*Nettavisen* Nyheter.

Du bestemmer i Bjørvika!

Nå kan dere være med på å bestemme hvordan Bjørvika skal se ut. Audun Engh (t.v) og Arne Sødal (t.h)

Nå kan du være med på å bestemme hvordan Bjørvika skal se ut. Tirsdag 22. januar går startskuddet for fem dagers hektisk utarbeiding av ny Bjørvikaplan.

- Vi tar imot små og store innspill med åpne armer. Alle som ønsker det skal ha anledning til å delta, sier sivilarkitekt Arne Sødal som er ansvarlig for gjennomføringen.

Gamle Oslo bydelsutvalg bestemte i desember at det skulle arrangeres en charrette workshop for å planlegge en alternativ byplan for Bjørvika.

Charretten vil ta for seg hele området mellom Oslo S i vest, Schweigaards gate i nord, Oslogate i øst og fjorden i sør. Spor- og stasjonsområdene vil også bli vurdert.

Alternativ til Barcode

- Formålet er i første omgang å påvirke politikerne i bystyret til å vurdere alternativene til Barcode og vise hvordan de mange protestene og innspillene fra ulike hold kan bearbeides til et alternativ med stor oppslutning, forteller Audun Engh som har ansvaret for praktisk organisering og offentlig deltakelse.

Siden bydelsutvalgets vedtak har Sødal og Engh jobbet kontinuerlig med å legge forholdene til rette slik at flest mulig aktører kan komme med innspill til den nye planen.

- Jernbaneverket, Vegvesenet, Bydelsutvalget, interesseforeninger og forretningslivet vil være representert. Det er litt av en kabal som skal legges. Planlegging som vanligvis kan ta fra tre til fem år, skal nå gjøres på en uke, forteller Sødal.

Gavepakke til politikerne

Målet med charretten er å lage en plan som har tilslutning fra så mange som mulig av aktørene.

- Det blir en kreativ prosess der alle stiller med blanke ark. Man skal slutte å krangle og jobbe for særinteresser, men finne en løsning som alle kan leve med. Det blir en gavepakke til politikerne, fortsetter Sødal, som understreker at det ikke er snakk om noe luftslott av den grunn.

- Selv om det kan høres luftig ut, skal vi ende opp med en realistisk og gjennomførbar plan, sier han.

- I tillegg til å være en realistisk plan i forhold til samfunnets og utbyggeres interesser, skal den også være et konkret uttrykk for befolkningens og bydelens ønsker. Samtidig blir planen kvalitetssikret gjennom deltakelse av arkitekter og andre fagfolk og kan danne grunnlaget for fremtidige reguleringsforslag. Intet er gitt på forhånd, det kan dukke opp løsningsforslag som ingen har tenkt å før og som får stor oppslutning, legger Engh til.

Åpne dører

Tirsdag morgen flytter et sentralt charrette-team på mellom syv til ti planleggere, arkitekter og eksperter inn i lokaler på Ladegården i Gamlebyen.

Her skal de ha sitt operative planleggingskontor, åpent for både innkalte aktører og andre interesserte som har ønsker for hvordan Bjørvika skal se ut.

- Gamlebyen beboerforening flytter ut i en uke for å gi plass til oss. Vi ønsket å være i felten der befolkningen er for å ta imot innspill, forslag og kritikk. Du kan nesten sammenligne det med et feltsykehus, fortsetter Sødal.

Samme dag klokken 18.00 skal det holdes et innledende folkemøte på Gamlebyen skole for å hente innspill fra alle interesserte.

Torsdag til samme tid blir det presentasjon og diskusjon av de foreløpige planene, før det endelige resultatet legges fram lørdag 26. januar klokken 15.00 i Grønland Menighetshus.

- Foruten designere og organisatorer som er engasjert til å gjennomføre charretten, håper vi at mange også kan delta som frivillige, enten hele uken eller så mye man har anledning til. Vi vil trenge aktiv medvirkning fra mange for å kunne presentere et overbevisende resultat, sier Engh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.