DU er trendy

GATESMART: Kledd i loppemarkedsfunn og joggesko fanger svenske Josefine Holm oppmerksomheten til gatemoteblogger Linda Helen Angen. De jeans- og svartkledde får passere i fred.

GATESMART: Kledd i loppemarkedsfunn og joggesko fanger svenske Josefine Holm oppmerksomheten til gatemoteblogger Linda Helen Angen. De jeans- og svartkledde får passere i fred.

Mest trendy akkurat nå: Klesstilen til helt vanlige folk på gata. Formidlet gjennom et eksplosivt antall moteblogger på nettet.

PÅ UTKIKK: Ikledd trendy hulletights, skinnjakke og Ray Ban Wayfarer-briller, jakter gatemoteblogger Linda Helen Angen på andre velkledde personer på Grünerløkka i Oslo.

SVENSK IGJEN: Nok en gang er det utlendingene som er de kuleste langs norske gater. Dette er tredje gang Johannes Wiren fra Jönköping blir stoppet på gata av gatemotebloggere. For venninnen, Leonor Gonzales fra Pampelona, er det derimot første gang.

ENDELIG NORSK: 26 år gamle Cecilie Nergård viser at også nordmenn kan være tøffe i tøyet, der hun kommer slentrende i en rocka blanding av billigkjedetøy og arveskinnjakke fra mormor.

Lena Rustan Fidjestad alias elenita.no.

Camilla Pihl alias girlfriend.no/Camilla Pihl

Randi Nestaker alias Ladybirds Nest.

Knips. Svenske Josefine Holm ble spottet gjennom vinduene på en av de små, alternative skobutikkene på Grünerløkka i Oslo. Fem minutter senere er hun avbildet av gatemoteblogger Linda Helen Angen.

I løpet av noen dager vil hun ende som én av et økende antall gatemotekjendiser på nettet.

Josefine har rød silkebluse og sort knelangt skjørt. Begge deler fra loppemarked. Sorte strømper og lyseblå joggesko. Hun lyser opp blant de mange helsvart- og jeanskledde som passerer.

– Stilen hennes er så enkel og ren. Avslappet. Også hadde hun Converse-sko, som jeg digger, er Angens begrunnelse for valget.

WEB-TV: Dette mener folk på gata

Endrer motebildet

Gatemote. Moteblogg. Gatemoteblogg. Motebransjen er definitivt ikke som før. Tidligere hadde glansede motemagasiner eneretten på å fortelle hvermannsen hvordan hun skulle se ut denne sesongen og neste.

Nå har de fått konkurranse. Internett har demokratisert motepolitiet. Fra tusenvis av datamaskiner, svært mange av dem plassert på tenåringsrom, tastes det daglig og ivrig om mote og stil på egne blogger.

Da motebladet Costume i fjor arrangerte en kåring av Norges beste moteblogg, ble 727 blogger meldt inn til konkurransen.

Bloggerne knipser gjerne bilder av seg selv med det de mener er et godt sammensatt antrekk, gjerne supplert med kommentarer av typen: "Sjekk denne kule rosa kjolen".

Eller de trekker ut på gata med kamera og speider etter helt vanlige folk de synes kler seg kult. Derav gatemoteblogg.

Les også: Vårtrendene som ikke forsvinner

600.000 lesere i uka

Og bloggene har blitt superpopulære. Sveriges mest kjente moteblogg "Blondinbella.se" hadde 600.000 lesere i uken og tjente 500.000 kroner på annonser i fjor. En 18 år gammel jente står bak.

Amerikaneren Scott Schuman, mannen bak verdens mest berømte gatemoteblogg "The Sartorialist", regnes i dag som en av moteverdenens mektigste premissleverandører.

Konstituert redaktør i motebladet Costume, Monica Csango, tror imidlertid ikke at bloggerne utgjør noen trussel for motebladene.

– Nei, heller tvert imot. Bloggerne er et fantastisk supplement til oss. De får ut det som skjer fra dag til dag, mens vi må planlegge for fire-fem måneder framover. De gjør at vi må skjerpe tanken, og bli mer bevisst på hva som fremdeles kan være aktuelt når bladet kommer i trykken, sier Csango.

Les også: Rå norsk mote

Instinkt

Motebloggenes popularitet forklares av enkelte med at samfunnet har gått trøtt på retusjerte supermodeller. Nå er folk sultne på ekte mennesker.

Linda Helen Angen kunne ikke vært mer enig.

– Jeg elsker å se hvor original stil enkelte har. Gatemote er mer ekte enn motebladmote og også lettere å identifisere seg med for folk flest, tror hun.

Fotostudenten har fast blogg knyttet til klikk.no, nettstedet til Hjemmet Mortensen. I kontrakten er hun forpliktet til å legge ut minst to profiler i uka.

Noen ganger holder det hardt. Angen har bare noen sekunder på seg til å vurdere om en person er verdt et bilde. Det er magefølelsen som avgjør. Noen ganger må hun følge etter personen en stund før hun bestemmer seg.

– I vinter var det veldig vanskelig. Det var iskaldt ute og alle gjemte seg i store, svarte jakker, forteller hun.

Bildeserie: 2009-moten fra A til Å

Motebloggerne mener:

Vårens trender = buksedress, haremsbukse, cocktailshorts, 80-tallsstil med skulderputer og pasteller, orientalsk stil og skyhøye sko, sier motebladene. Men hva sier motebloggerne?

BLOGGER: Elenita
Bakkvinne: Lena Rustan Fidjestad (20) fra Kristiansand. Elenita.no ble kåret til årets moteblogg 2008 av motebladet Costume og H&M.
* BESTE TRENDTIPS I VÅR: Tettsittende prangende smykker. Lys blazer med markerte skuldre. Klassisk skinnjakke i semsket skinn. Lys denim. 90-tallsinspirerte magekorte overdeler.
Lena om bloggen: Begynte med moteblogg i fjor etter at jeg ble isolert hjemme med kronisk utmattelsessyndrom. Til støtte og glede, og mitt vindu mot verden i en tung tid. 1500–2000 besøk per dag.

BLOGGER: Girlfriend/Camilla Pihl
Bakkvinne: Camilla Pihl (30) fra Oslo. Hun er redaktør for nettmagasinet Girlfriend.no. Har sin egen blogg knyttet til magasinet.
* BESTE TRENDTIPS I VÅR: Bland det litt sukkersøte med noe røffere. Småblomstrete kjoler med en tettsittende liten kort skinnjakke. Eller enkelt og klassisk: Et par jeans med god passform, en litt løs hvit t-skjorte, ett par smashing høye hæler og noen smykker, så er man i boks! Røffe, lave gladiatorsandaler, pastellfarger blandet med noe sort eller hvitt. Kutt ned på sminken og la fregnene komme til syne.
* Camilla om bloggen: Den gir ett innblikk i mitt liv, mine tanker og inspirasjon. Det er en veldig visuell blogg, og jeg legger vekt på fine bilder. Rundt 1000 besøkende per dag.

BLOGGER: Ladybirds Nest
Bakkvinne: Randi Nestaker (27), fra Toten, bor i Oslo. Driver bloggen Ladybirds Nest
* BESTE TRENDTIPS I VÅR: Bring flere farger inn i garderoben etter en mørk vinter. Store mønster, gjerne fargerike blomstermønster. Sko er viktigste accessoir: etniske sandaler, gladiatorer, rocka naglesandaler, søte ballerinas og cutout pumps. Buksedresser – med joggesko eller ballerina til hverdags, og høye hæler og et belte til fest. Et gammelt plagg kan få nytt liv ved for eksempel å rulle opp buksebenene, ha på et rødt belte på en søt kjole eller kombinere med en av vårens nøkkelplagg.
* Randi om bloggen: Jeg blogger om mote og andre vakre ting som inspirer meg, med små innblikk i min hverdag og yndlingssteder og produkter. Rundt 1000 besøk per dag.

Her finner du flere moteblogger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.