Du store sjaman

Johnsen avslutter behandlingen med healing.

Johnsen avslutter behandlingen med healing.

Hudpleie og healing utført av en sjaman i Brugata. Østkantavisa lot seg ikke be to ganger...

Også reinen har fått plass i salongen.

Å tilføre huden rikelig med fukt er spesielt viktig på vinteren.

Hudpleier og sjaman Astrid Ingebjørg Johnsen bruker trommehealing som en av sine metoder for at folk skal finne den indre kraften i seg selv.

GRØNLAND: Alternativ hudpleie, sier du? Healing av en samisk sjaman som samtidig gir deg ansiktsbehandling? Det var ikke fritt for at jeg, som Østkantavisas utskremte, hadde ganske så kulerunde øyne da jeg entret lokalene i Brugata 12, der hudterapeut Astrid Ingebjørg Johnsen holder til.

Det som møtte meg var ingen aldrende "Snåsakvinne", men en 36 år gammel mørkhåra kvinne, opprinnelig fra Tana i Finnmark. Hun har på seg en hvit frakk som hudpleiere flest. Jeg ser ikke snurten av hverken fjærpyd eller trommer foreløpig. På tide å finne ut nærmere hva dette dreier seg om.

Åndeverden

Hva i all verden gjør en sjaman som healer?

Sjamanistisk healing er nært knyttet til gud og åndeverdenen. Selve ordet sjaman betyr "den som vet" og er en person som helbreder, forebygger sykdom og harmoniserer menneskets forhold til gudeverdenen. I tillegg leder de seremonier, spår og tar vare på tradisjonen ved å være gode historiefortellere og formidle samisk kultur, forteller Johnsen.

Hun kan fortelle at sjamanisme har vært praktisert fra Grønland til Afrika, Asia, Amerika og Australia, og har vært en del av den samiske kulturen i mange hundre år.

Og sjamanistisk healing er den eldste kjente spirituelle formen for healing, forklarer hun.

Hvordan blir man sjaman?

Det kan være gjennom trening eller kall. Noen for et kall om å videreføre arven. Selv fikk jeg et slikt kall, sier Johnsen som kan fortelle at hun alltid har hatt et nært forhold til naturen og til åndeverdenen.

Det har alltid ligget naturlig for meg. Da jeg var liten opplevde jeg to ganger å få et dødsbudskap på forhånd. Begge gangene begynte jeg plutselig å synge gamle læstadianske begravelsessalmer. Du kan si at jeg fornemmet ting ikke andre gjorde.

Men det var først for fire, fem år siden at Johnsen begynte med sjamanistisk healing. Det starta med fjernhealing over telefonen og trommehealing.

Trommehealing brukes for at folk skal finne den indre kraften i seg selv. Ofte kjører man seg fast i et spor, og ved hjelp av trommehealing kan man løse opp og få energi.

Og på sensommeren i fjor bestemte hun seg endelig for å slå hudpleie og healing sammen, for nettopp å gi energi.

Jeg har fått veldig positive tilbakemeldinger. Folk er litt sånn: Ja takk, begge deler.

Men er ingen skeptiske?

Vi mennesker er så forskjellige og når det er noe vi ikke har opplevd før så er det sunt å ha litt skepsis. Folk har nok heller vært mer undrende og synes det er spennende.

Ærlighetens palass

Undrende er nok også et passende ord for det jeg følte da jeg gikk inn i rommet der jeg skulle heales og få ansiktspleie.

Til smektende og rolig samisk joik fra høyttalerne, får jeg legge meg ned på en benk og blir bretta inn i et pledd. Deretter brenner Johnsen salvie som hun vifter over meg med en fjær.

Dette lukter ganske godt, tenker jeg der jeg ligger med neseborene innhyllet i røkelse.

Hun tar litt eterisk olje på fingrene og smører på de ulike chakraene.

Hva chakraer egentlig er har hun akkurat forklart meg. Det er visst litt som vannrør for kroppens energibevissthet, og som vannrør kan også kroppens rør stoppe seg til.

Når hun kommer til Halschakraet, eller Ærlighetens palass like ved halsen, begynner jeg å lure på om jeg har løyet mye i det siste. Egentlig dreier det seg visst om hvordan vi uttrykker oss. Men Johnsen avslører ingenting der hun jobber seg videre. Hun har allerede tatt på Solar Plexuschakraet under brystbenet. Gjennom det får man det aller første intuitive inntrykk av et annet menneske.

En lang og avslappende behandling nærmer seg slutten og Johnsen spør om hun skal heale et bestemt område eller om jeg bare vil ha energi.

Jeg må innrømme at, jo, jeg har litt vondt i magen. Da Johnsen legger hendene sine der merker jeg ikke noen varme som jeg har hørt om. Jeg hører hun hviske noe på det jeg tror er samisk, mens jeg ligger med lukkede øyne. Jeg smugkikker og ser at Johnsen også har lukket øynene. Etter en liten stund er det plutselig over. Og om det var ansiktspleien eller noe mer åndelig det dreide seg om: Jeg var i alle fall ganske så oppladet da jeg spratt ut av lokalene like etter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.