Due nekter å flytte fra gamlehjemmet

Vi har hørt mange historier om hvor vanskelig det er å få plass på et alders- og sykehjem. På Midtåsen har de imidlertid en "beboer" som har tatt seg til rette - og vil ikke flytte ut igjen.

NORDSTRAND: Nå er det ikke snakk om en vanlig beboer. Ikke er den gammel og tydeligvis heller ikke syk. Og det eneste den forlanger er litt mat, plass på verandaen og mulighet til å finne seg et rom en gang iblant.

Som man forstår har den en helt annen bakgrunn og behov enn de øvrige på Midtåsenhjemmet.

– Vi har fått en due som tror den har fast plass hos oss, forteller Caroline Breivik som til daglig er å treffe i mottakelsen og som blant annet tar imot nye beboere.

Men dua har altså ikke de nødvendige papirer, den er ikke innvilget plass - og den følger ikke hjemmets regler.

– Vi er ikke helt sikker på hvor lenge den har vært her, men de siste 2-3 ukene har den nærmest vært fast inventar. Noen sier den har hatt en god matmor i 2. etasje her. Men nå er hun borte, så dua har flyttet en etasje opp.

Avdelingsleder Hilde Holt forteller at dua har sitt faste tilhold på rekkverket utenfor rommene. Men om en dør eller vindu står åpent, ser den sitt snitt til innendørstilværelse. Den har funnet ut når det er mattid, og er ikke nøye på det.

– Beboerne synes det er trivelig med den svært tamme dua og gir den av maten sin, men vi kan jo ikke ha den her, sier Hilde Holt.

– Hygienisk er det jo ikke. Det er jo absolutt ikke bra å ha en slik beboer på et alders- og sykehjem. Den har jo ikke funnet frem til toalettene, og gjør fra seg der det passer den. Men vi blir altså ikke kvitt den.

Kjørt bort

Onsdag hadde dua kommet seg inn og funnet seg til rette i en bokhylle i et arbeidsrom. Da fant avdelingslederen tiden inne for å bli kvitt den.

– Jeg er dyrekjær, men vi kan altså ikke ha den her.

Dermed ble det funnet et laken, dua ble fanget og forsiktig pakket inn. Så ble den båret ned til utgangen, satt i stedets buss og kjørt til Rustadsaga.

– Der håpet vi den ville finne likesinnede og slå seg til ro, sier Hilde Holt.

– Men, nei da. Først satte den seg på biltaket. Og da vi kjørte, tok den til vingene og satte tydeligvis kurs for Nordstrand igjen. To timer senere var den tilbake på Midtåsen. Da var den litt sliten, men ikke mer enn at den ved første anledning flakset inn igjen.

– Hva gjør dere nå?

– Det nytter tydeligvis ikke bare å kjøre den en kort bit. Derfor har vi tenkt ved neste anledning å kjøre den til Frognerparken. Der må den da finne noen som den kan slå seg til ro med.

Og om det ikke hjelper, må nok de ansatte på Midtåsen søke profesjonell hjelp.

– For om mange beboere gjerne vil ha den her, så må den flytte ut enten den vil eller ikke, sier avdelingsleder Hilde Holt og forsøker å husje den bort når den nærmer seg åpen dør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.