Gå til sidens hovedinnhold

Duell: Mobil vs kamera

Vi har testet Samsung I8510 Innov8, Sony Ericsson C905 og LG KC910 opp mot et billig kompaktkamera

AMOBIL.NO OG AKAM.NO: At skillet mellom mobiltelefoner og kompaktkameraer har blitt betydelig mindre de siste årene, er det ingen tvil om. En milepæl mange går og venter på, er at mobilbildene skal komme opp på nivå med et vanlig kompaktkamera.

De siste to månedene har tre nye kameraflaggskip blitt sluppet løs i mobilbutikkene: Sony Ericsson C905, Samsung I8510 Innov8 og LG KC910 Renoir.

Les vår test av Sony Ericsson C905
Les vår test av Samsung I8510 Innov8
Les vår test av LG KC910 Renoir

Felles for alle disse telefonene er at de kan ta bilder i åtte megapikslers oppløsning. Det er verdt å merke seg at åtte megapiksler er langt mer enn du sannsynligvis trenger, og at oppløsningen etter et visst punkt har lite å gjøre med kvaliteten på bildene du tar.

Når produsentene bryter pikselrekorder, pleier de imidlertid å gjøre seg ekstra flid med hele optikkpakken i telefonen. Både Samsungs, Sony Ericssons og LGs kameratelefoner byr på et saftig innstillingsutvalg, de har autofokus, og de minner også utseendemessig om vanlige kamera.

Mobil mot kompaktkamera

Vi tenkte at det var på tide å se hvor langt mobiltelefonene har kommet i kappløpet mot å bli verdige konkurrenter til kompaktkamera-gjengen.

I den anledning har vi vært ute og tatt bilder med alle telefonene, samt et billig kamera, for å se hvor landet ligger.

Kameraet vi har med i sammenligningen er Panasonic DMC-FX10, som er et 1500-kroners-kamera. Dette har seks megapikslers oppløsning, optisk bildestabilisator og ellers den vanlige pakken med innstillingsmuligheter.

Les også: Kompakte julegaver

Nå i vinterhalvåret er det ikke alltid like lett å få lyse, fine bilder, men vi fant oss en dag med noenlunde bra lysforhold. Resultatet kan du selv se nedenfor. Klikk på bildene for å vise dem i stor versjon.

Akams kommentarer:

Vi har for anledningen lånt inn kameraekspert Are Thunes Samsonsen fra Akam.no til å gi kommentarer:

Alle de fire bildene bærer her preg av overoppskarping i større eller mindre grad, og KC910 har helt i tillegg valgt en ganske annen eksponering enn de tre andre.

På mange måter er det positivt at mobilkameraet fra LG har valgt å prioritere forgrunnen, men vi synes det har tatt litt vel hardt i her.

C905 har her et bedre kompromiss hva eksponeringen angår, synes vi, men forskjellen mellom det og FX10 og I8510 er ikke så fryktelig stor.

Detalgjengivelsen er best på FX10, men på dette bildet varierer eksponeringen såpass mye at det strengt tatt ikke er grunnlag for å si et dette kameraet er bedre enn de andre.

Se flere sammenligninger på Amobil.no

Konklusjon

Ikke overraskende vil et dedikert kompaktkamera generelt gi bedre bilder enn et mobilkamera.

Forskjellen er imidlertid mindre en for kun få år siden, og spriket vil nok bli mindre etter hvert som årene går, tror vi.

Panasonic Fx10 er en ganske overlegen vinner av denne testen, men dersom man anser det mer som en referanse enn en testdeltager blir det Samsung I8510 som stikker av med seieren.

Det er fremdeles ikke bra i dårlig lys, men dersom lysmengden er på plass, kan man faktisk få ålreite resultater med dette kam... øh... denne mobiltelefonen, takket være en overraskende god detaljgjengivelse.

Les mer og se flere bildesammenligninger på Amobil.no

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk