RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dumme

Bestemoren min var fra Hedmark og pleide å si: "Dom som sier andre er dumme, dom er dumme dom:" Som liten syntes jeg regla var morsom. Som voksen tenker jeg stadig vekk på det som et gullkorn.

Det er ikke grenser for hvor tolerante enkelte hevder å være. Det er jo fint. Men består de lakmustesten? Når du møter meninger du overhodet ikke liker tåler du dem? For å være presis: Tåler du meningsbæreren? Jeg er slett ikke sikker på at alle er så tolerante og fulle av respekt når det kommer til stykket.

Med jevne mellomrom skal "koder knekkes". Andre ganger underkastes man, med utgangspunkt i motsatte standpunkter, merkelapper som kynisk, kald eller ufølsom. Snevert? En mor eller en far ser barnet gå på trynet og skrubbe seg opp. Er de kalde og ufølsomme siden de ikke hindret at barnet var ute og lekte? Eller består omsorg også i å ta på alvor alle livets gode og vonde realiteter?

Som andre har også jeg venner og bekjente med forskjellig politisk ståsted. Mange av synspunktene eller valg av politiske løsninger kan jeg være dundrende uenig i. Selv om jeg mener at Høyres politikk samlet er den mest helhetlige og ansvarlig, er det ingen grunn til å karakterisere meningsmotstandere som brutale, rå, hensynsløse eller naive. Tvert i mot. Ulike ståsteder gir gode debatter. Og tidvis fører det til revurdering av egne standpunkter, og i allefall ettertanke om hvorvidt egne meninger holder vann.

Noe av det mest intolerante jeg vet om, er å rakke ned på folk som har andre meninger. Da hjelper det lite å ellers være så inderlig politiske korrekt overfor enhver annen minoritetsgruppe.

Dette fører meg i grunnen tilbake til mitt ideologiske grunnsyn. Respekten for enkeltindividet og retten til å være seg selv fullt og helt. Enhver er like mye verd som den neste.Rune Aale-Hansen (H),

leder St. Hanshaugen bydelsutvalg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere