*Nettavisen* Nyheter.

Dumping av katter

Visste du at i løpet av året vil ca 40.000 katter bli dumpet, hjemløse eller avlivet? I år vil det bli født ca 60.000 kattunger, som i fjor. Av disse vil kun ca 20.000 få et hjem.

Vår og sommer er kattungesesong, og den er i full gang. Med dette følger dumpingen av kattunger. Katteeiere som ikke har råd til eller vil ha flere katter enn kattemor ser dumping som en lettvinn løsning. Framover vil mange kattunger se dagens lys, og de

Jeg kan nevne eksempler i fleng når det gjelder dumping av katter, og hvilke skjebner som møter dem. Jeg har selv hatt en dumpet katt gående på gården her i hele vinter, sulten på både mat og drikke, kjærlighet og varme. Historien endte heldigvis godt etter tre måneder intens jobbing for pus, nå bor han i et permanent hjem hos mennesker som forguder han.

For kun kort tid siden dukket nok en ukjent, men velholdt katt plutselig opp på eiendommen til ei i nabolaget, og bosatte seg på verandaen til vedkommende i en ukes tid. Eieren ble etterlyst gjennom bildeannonser i aviser og lapper på butikker, og da kom en telefon. Personen visste at dette var riktig katt utifra forskjellige kjennetegn, og fortalte at katten var syk av kreft. Den var tatt med til veterinæren for avliving, men katten rømte derifra. Hun som katten nå hadde bosatt seg hos, tok med katten til den samme veterinæren for å få henne avlivet pga kreften. Hos veterinæren kommer det fram at katten aldri har vært hos dem og heller ikke fått konstantert kreft. Veterinæren tok en grundig helsesjekk og katten ble konstantert frisk. Naboen tok med seg katten hjem igjen, og hun har jobbet iherdig for at pus nå er i et midlertidig hjem.

Disse to kattene har vært veldig heldige som har fått nye hjem etter å ha blitt dumpet av uansvarlige eiere. Et fåtall av dumpede katter får nye hjem, de ender opp som husløse katter og må klare seg selv i all slags vær. Sultne og dehydrerte, kalde og syke streifer de rundt på jakt etter et bedre liv mens det produseres kattunger i fleng da flesteparten av dumpede katter ikke er kastrerte/steriliserte.
Det er vi som har tatt til oss kattene som husdyr, og dermed har vi et ansvar for disse firbente skapningene. Vi kan velge hva vi vil gjøre med våre liv, men kattene må fint finne seg i de valgene vi gjør for dem. Det er vår plikt å ta vare på dem og behovene de har. Det innebærer bl.a. å få de kastrerte og steriliserte for å få ned antallet kattunger og husløse katter, og vaksinere de for å unngå sykdommer som bl.a. kattepest.

Et kjærlig og trygt hjem livet ut bør være en like stor selvfølge for katter som for oss tobente!

Gry Eilen Karlsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.