Gå til sidens hovedinnhold

Dykk ned i Bath

UNESCO-listede Bath har Englands eneste termalbad og er en ren nytelse.

Vinterhuden, den pleietrengende, grå og nuppete skyggen av sommerens spretne innpakning, har forlengst søkt dekning under lange bukser og høye halser.

Heldigvis er spa-lyset dempet, og med side badekåper og myke frotteslippers subber vi lengselsfullt mot damp-avdelingen. Skal vi velge oppkvikkende eucalyptus eller beroligende lavendel? Et velgjørende boblebad for trøtte føtter? Eller skal vi bare tøfle rett opp til det naturlig varme utendørsbassenget?

Bassenget på taket er åpent hele året, opplyser Charlotte Hanna, markedsansvarlig på Thermae Bath Spa, det store spa-anlegget i Bath, sørvest i England.

Vi stenger bare hvis det blåser veldig eller lyner, selvfølgelig.

Hot stuff

Det mineralrike vannet som pumpes opp fra Baths underjordiske kilder holder litt over 46 grader.

Når vanner når taket på Thermae, filtrert og rent, er det kroppstemperert, og mens den kalde høstlufta rusker friskt i håret, kan vi duppe rundt med de andre rosinskrukkete badegjestene gjennomvarme, sukkende og salige.

Vannet kommer fra de samme kildene som ga byen liv for 2000 år siden; kildene til de opprinnelige romerske badene.

Romerbath

Jeg bærer høyeste romer-mote, kvitrer "Flavia" blidt.

Den omfangsrike madamen flanerer med de andre utkledde karakterene, høstens turistattraksjon, ved det arkeologiske funnstedet "Det store badet", byens stolthet og faktiske utspring.

Bath er antakelig den eneste sivile byen anlagt av romerne i England. I år 43 samlet erobrerne seg nemlig om landets eneste varme kilder, og opprettet flere badeanlegg, thermae, etter romersk forbilde.

Hit kom de langveisfarende nybyggerne for å vaske seg, trene, sladre og drikke og pleies og stelles fra topp til tå.

Jane Austen

Vi må jo få med oss de gamle romerbadene, sier norske Ellen Bjørnsgaard og Beate Omland, som egentlig er på weekendferie i nærliggende Bristol, men har lagt dagen til Bath for å se det historiske kurbadet.

Og kanskje vi rekker Jane Austen-senteret? Jeg har vært der en gang før, det er helt fantastisk, tilføyer Omland.

Forfatteren Jane Austen både besøkte og delvis bodde i Bath. To av romanene hennes, "Northanger Abbey" og "Overtalelse" fra 1818, er lagt til spa-byen, og flere av Austens heltinner kom hit for å se og bli sett.

Ser du håret mitt? avbryter antikke Flavia.
Det har tatt mange timer å krølle det opp med glødende tenger, bedyrer hun.

Den velstelte badenymfen omtaler seg konsekvent som romerinne, og nekter plent for at hun er ansatt ved museumsanlegget.

Jeg er en helt alminnelig dame som går hit for å bade sammen med mannen min, blunker hun lurt mot en togakledd herre på den andre siden av det grønnlige vannet.

Den grumsete kulpen, et resultat av kombinasjonen sol og alger, gjør at man i nåtida ikke kan bade her eller drikke fra bassengene.

Mineralvann

Vil du smaka? spør Aida Zamandegleh, på klingende svensk, og rekker oss et glass fra den forseggjorte fontenen på ærverdige The Pumproom, eller Kursalen, i etasjen over.

Studenten har ekstrajobb på taffelrestauranten, og her forsyner hun gjester med helsebringende kildevann garantert algefritt.

Men vannet inneholder hele 43 forskjellige mineraler, forteller hun.
Derfor smaker det litt metallisk.

Den lunkne drikken pumpes rett fra kilden som tidligere ble antatt å ha helbredende egenskaper.

Jeg vet ikke om så mange tror vannet kan kurere sykdommer i dag, vedgår hun.
Men det er i alle fall sunt og rent.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet