RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dynamittgubber klare for verden igjen


Når Xploding Plastix går på scenen er det først og fremst gutta som er groupier. De kommer bak scenen for å spørre om tekniske ting, forteller Hallvard Wennersberg Hagen (t.v) og Jens Petter Nilsen. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Når Xploding Plastix går på scenen er det først og fremst gutta som er groupier. De kommer bak scenen for å spørre om tekniske ting, forteller Hallvard Wennersberg Hagen (t.v) og Jens Petter Nilsen. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Plutselig hadde det gått fem år siden siste plate. Da måtte Xploding Plastix finne fram kjøkkenknivene.

Vålerenga/galgeberg: Det er en fin solskinnsdag i Engaland. Gutta i Xploding Plastix rusler langs den lave trehusbebyggelsen på utkikk etter et egnet sted å sitte. Tross alt har de ikke vært så mye ute av huset det siste året. I alle fall ifølge hovedpersonene selv, som endelig er klar med ny plate.

Kam-back

Vi bestemte oss for cirka et år siden. Da var det litt sånn: «Obs, det har jo gått fem år siden siste plate.» Så da slutta vi å ta telefonen og satte oss i studio, sier Jens Petter Nilsen.

Og etter et års selvpålagt husarrest var «Treated Timber Resists Rot» å finne i platebutikkene 1. september. Da fikk salatbestikk og tresleiver endelig ligge i fred i kjøkkenskuffen.

Vi hadde et ønske om å gå bort fra det vi har gjort tidligere. Utgangspunktet var en minimalistisk plate som samtidig har en idérik og finurlig instrumentering. Vi har for eksempel tatt i bruk kjøkkenbestikk, glass, kam og badekar for å finne det rette lydbildet... Og så har vi slått på biler, forteller Jens Petter, der han sitter godt tilbakelent i en rottingstol utenfor Galgeberg kafé.

For ikke å nevne sølvpapir, da MYE sølvpapir, forteller Hallvard.

Som du skjønner, har vi benytta et stort antall husholdningsartikler, så vi trengte ikke å gå så langt for å finne lydene. Til neste plate går vi kanskje ut av huset, ler Jens Petter.

Ja til nedlasting

Nettopp ønsket om å få være hjemme i studio, gjorde at Xploding Plastix gikk tilbake til sitt gamle plateselskap, Beatservice, etter å ha gitt ut skiva «The Donca Matic Singalongs» på gigantselskapet Sony.

De tok oss rett og slett litt mye ut av studio, sier Hallvard mens han speider inn gjennom de store glassvinduene til kafeen. Kaffekøen er fortsatt lang, så han velger å bli sittende.

Sony ble litt store i forhold til det vi hadde tenkt. Folka som jobba der, hadde et litt annet fokus enn hva vi hadde ønsket oss. I Beatservice får vi større arbeidsro og mer kunstnerisk frihet. Det er utrolig deilig å være sin egen sjef, sier Jens Petter, som innrømmer at han har et noe anstrengt forhold til selskaper og artister som først og fremst er ute etter å tjene penger.

Derfor har vi hele veien vært positive til gratis nedlasting av musikk til privat bruk. Jeg synes at det hadde vært greit ikke å tjene noe på platesalg, for å få rensket opp litt, sier Jens Petter.

Vil ha mer

Selv om det er fem år siden sist Xploding Plastix ga ut plate, betyr det på ingen måte at de har ligget på latsiden. Årene går fort når du lager musikk til kortfilmer, radio- og tv-programmer, en danseforestilling i Serbia og samarbeider med Kronos-kvartetten. Legger man til sideprosjektene Piston Ltd og The Electrones samt diverse konserter i utlandet, kan en lure på om gutta i det hele tatt har rukket å trekke pusten mellom slagene.

Når du får holde på med det du er interessert i, føles det ikke som en jobb. Det er bare morsomt å drive på med, og man legger ikke merke til hvor mye klokka er, sier Jens Petter.

Jeg pleier å si at å drive med musikk iblant er det minst kjedelige jeg veit om, men stort sett er det ikke noe som er bedre, forklarer Hallvard

Så dere kommer ikke sinte og leie hjem til kona etter endt arbeidsdag?

Jo da, vi kommer nok sure hjem iblant men det er fordi vi må hjem! Vi vil jobbe mer og lenger, ler Jens Petter.Til neste plate går vi kanskje ut av huset

Jens Petter Nilsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere