Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dypvannsdeponiet på NRK i 2011

Anne- Berit Vestby (nr. 3 f.v.) i Subrosa film har 170 timers råmateriale fra deponisaken som skal bli dokumentar i 2011. Her fra aksjonen mot en dumpelekter ved Sjursøya i mai 2008. Foto: Øystein Dahl Johansen
Anne- Berit Vestby (nr. 3 f.v.) i Subrosa film har 170 timers råmateriale fra deponisaken som skal bli dokumentar i 2011. Her fra aksjonen mot en dumpelekter ved Sjursøya i mai 2008. Foto: Øystein Dahl Johansen
Anne-Berit Vestby i Subrosa film har fulgt deponisaken i fire år. Til neste år skal NRK vise den ferdige filmen.

MALMØYKALVEN/NESODDEN: Siden desember 2006 har Anne-Berit Vestby filmes møter, rettssaker, høringer, aksjoner og gjort intervjuer med begge sidene i striden rundt dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Nå har NRK kjøpt rettighetene til en 50 minutters lang film som skal vises i første del av 2011.

– Det er helt fantastisk. Det har vært den tøffeste filmproduksjonen jeg har vært med på, men samtidig kanskje den viktigste, sier Anne-Berit Vestby som også har fått støtte fra Fritt Ord og Norsk filmfond for å lage filmen.

– Det er mange sterke krefter som er med og vil ha fram sannheten om hva som egentlig har skjedd her, sier hun.

– Blånektingsstrategi

Fire år med filming har gitt 170 timer råmateriale. Mens regiarbeidet pågår vil hun fortsette filmingen sammen med regiassistent Sylvia Swann Rønneberg.

Å få fram en balansert dokumentar blir en utfordring, fordi partene står så steilt mot hverandre.

– Jeg må bruke min sunne fornuft når jeg lager filmen. Jeg ser hvordan informasjonen har blitt tilpasset gjennom disse årene og hvordan de har kommet seg unna med dette ved å ha en blånektingsstrategi. Mantraet som har gått igjen er at alt er under kontroll, at alt er som det skal være og at ingenting går ut av deponiet. Nå har rettssaken vist noe annet.

– Viktig film

Marie Sjo, som er prosjektsjef for eksterne produksjoner i NRK, mener filmen er viktig.

– Vi har gått inn som del av finansieringen i godt selskap med Fritt Ord og Norsk Filminstitutt. Vi gjør dette fordi vi tror det kan blir en viktig film. Hun sitter på et unikt materiale av en prosess. Det å ha vært tilstede underveis er gull i seg selv, sier Sjo til Nordstrands Blad.

Det er ennå ikke bestemt når og på hvilken sendeflate dokumentaren skal vises.

– Dette begynte som et grasrotengasjement med to fedre som lurer på kvaliteten til vannet som ungene bader i og utvikler seg bredt og blir en relativt komplisert sak. Den må fortelles på en måte som kan nå bredt ut, sier Sjo.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!