*Nettavisen* Nyheter.

Dyre eller rimelige dekk?

For varierende nordiske vær- og føreforhold er det en stor fordel at også sommerdekk er utviklet spesielt for bruk i vårt hjørne av verden

De fleste har valgt å vente med å legge om til sommerdekk til etter at påskekjøringen er unnagjort. Men nå skal det skiftes, og mange som må kjøpe nye, stiller seg spørsmålet om hvor mye de skal betale.

VÅRT DISTRIKT: Det er gjort mange tester som kan hjelpe tvilerne. Det spesialistene er enige om, er at de fleste billige sommerdekk ikke er like sikre som kvalitetsdekk.

På et stort og uensartet dekkmarked finnes høykvalitets sommerdekk - og dekk som lokker med en lav pris. For dekkundene er det viktig å være klar over at det er gode grunner til store prisforskjeller, også når det gjelder dekk.

Flere dekktester, både i norske og utenlandske bilmagasiner, viser tydelig at dekk med særlig lav pris ikke gir sikre kjøreegenskaper, og spesielt ikke på våte veier.

Tester

De siste sommerdekktestene som har vært offentliggjort, har vist klart at de dyrere kvalitetsdekkene fra anerkjente produsenter gir betydelig bedre sidegrep på våt vei, samtidig som beskyttelsen mot vannplaning også er bedre enn for billige dekk. De billige dekkene har dessuten mye lengre bremsestrekning på våt vei. Her teller som kjent hver meter.

Sommerdekktestene viser også at billige dekk ikke har forutsigbare kjøreegenskaper ved hurtig unnamanøver, og risikoen for en farlig skrens er derfor stor. Kvalitetsdekk styrer derimot mer stabilt og sikkert gjennom en slalåmbane.

Også økonomisk og miljømessig kommer de billige dekkene dårligere ut. De har eksempelvis høyere rullemotstand enn kvalitetsdekk, noe som bidrar til at drivstofforbruk og CO2-utslipp blir betydelig høyere.

Nordiske forhold

Det har lenge vært alminnelig kjent at vinterdekk som er utviklet spesielt for nordiske forhold, også fungerer best under våre varierende vær- og føreforhold. Det samme gjelder absolutt også for sommerdekk., sier ekspertene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag