*Nettavisen* Nyheter.

Dyrekjær idealist runder 70 år

DYREKJÆR: Sissel Thorson Falch har levd hele sitt liv på, med og for EKT rideskole og husdyrpark. Her med shetlandsponniene Bonnie og Frasse. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

I tre tiår har hun vært daglig leder på EKT rideskole og husdyrpark. Nå håper Sissel Thorson Falch å finne en arvtager, men forlate stedet gjør hun ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

HEST ER BEST: Sissel Thorson Falch brenner for at barn og unge skal få oppleve nærkontakt med dyr. Her med en av de trofaste hestene, den 26 år gamle shetlandsponnien Frasse. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

FAMILIEBEDRIFT: Sissels bestefar Edvin Olaf Thorson var den første i Norge med ponnier i privat eie. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

TERAPIRIDNING: Hver uke har Sissel terapiridning for barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser. Her med Emma (8). Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTESPILLER: Sissel og ektemannen Michael. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

HESTESHOW: I anledning 70-årsjubileet ble det nylig arrangert hesteshow til Sissels ære. Foto: FOTO: Benedicte Fløgum

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERRASKET: Sissel planlegger en rolig 70-årsfeiring med de nærmeste, men ble nylig overrumplet med overraskelsesfest. Foto: FOTO: Thea Marie Gisholt Livgard

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: FOTO: Thea Marie Gisholt Livgard

EKEBERG: Den 17. juli fyller Sissel 70 år. Etter et helt liv på EKT, deriblant de siste 31 år som både daglig leder, rideskolesjef og ridetrener, ønsker hun å trappe ned.Stillingen som daglig leder er utlyst. Sissel har en drøm om at hun etter sommeren kan konsentrere seg om det hun kan og liker aller best; hester og undervisning.

Best med hest

– Det er det jeg er best på, og det nye bygget vårt krever en helt annen drift enn vi har hatt til nå, sier hun.

– Jeg er stolt over at vi har klart å få til denne storstuen av et ridehus, som jeg håper fortsatt vil blomstre og være til nytte. Det er filosofien, at barn og unge skal få nærkontakt med dyr, sier Sissel engasjert.

– Det er mange barn som kommer hit som ikke har det så greit hjemme. Her har de et fristed, og det er mange rørende hilsner i gjesteboken vår, sier Sissel.

Lidenskap

Hun håper å leve et litt roligere liv fremover, men blir fortsatt å finne på EKT.

– Hestene er min lidenskap, så å stå i ridehuset gir meg bare energi. Det er fantastisk å lære barn å mestre en hest på en ordentlig måte, og terapiridningen ligger mitt hjerte aller nærmest, sier Sissel.

Hun er utdannet ridelærer og mensendieck fysioterapeut, og hver uke underviser hun cirka femti pasienter med fysisk og/eller psykisk utviklingshemming.

Dette har hun gjort i 40 år, så totalt er det godt over ti tusen funksjonshemmede som har fått føle samspill med en hest på EKT. Takket være Sissels myndige, men omsorgsfulle opplæring.

I tillegg har hun vanlige ridetimer.

Les mer om EKT på deres egne hjemmesider

Vil lage museum

Sissel har flere drømmer hun håper å realisere i sitt «nye» liv. De innbefatter selvfølgelig EKT.

– Stedet er jo allerede en kulturinstitusjon, og jeg vil lage museum her, forteller Sissel.

Ikke bare om stedets historie, men også et hestevognmuseum.

– Vi har flotte gamle vogner som vi ønsker å restaurere og stille ut. Vi har også lyst til å bruke dem ute på sletta, og bli synlige som i gamledager, sier Sissel.

I ønskeplanene ligger også oppføring av en gammel skolestue fra Krøderen, for å vise hvordan man levde i gamledager.

Undervisningssamarbeid med naboskoler, innglassing av en utstoppet påfugl og en ulv fra Langedrag står også på ønskelisten. Ved siden av drømmen om å reise til Portugal for å kjøpe 12 eksemplarer av den ultimate rideskolehesten Lucitaner...

Minner for livet

Sissel blir med andre ord neppe arbeidsledig, selv om en ny daglig leder forhåpentligvis snart trer inn i familiebedriften.

– Den nye lederen har mange oppgaver foran seg med å få stedet til å blomstre. Jeg må nok reise bort den første tiden, for jeg er kontrollfreak og perfeksjonist, men jeg har jo heldigvis lært meg selv å kjenne, sier hun med et smil.

– Jeg har også funnet ut at dette stedet er en mye større del av meg enn jeg var klar over, sier hun - og blir plutselig tydelig beveget.

– Mange tror dette er en gullgruve, men driften er kostbar og besøkstallene veldig varierende. Man blir ikke rik på penger her, men derimot på opplevelser og andre verdier, fastslår Sissel.

Og kommer med et siste ønske for fremtiden.

– Jeg håper kommunen kan bidra med driftsstøtte. Vi prøver å holde prisene nede så alle som vil kan være her, men det er vanskelig, sier hun bekymret.

LES OGSÅ:

En drøm har gått i oppfyllelse

Verdig åpning av ridehallen

Endelig kunne Morten ta heisen på EKT

Edvin K. Thorson er gått bort

Siste reise for Edvin K. Thorson

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.