RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UNDERFUNDIG: Lui Tenreiro har illustrert den utrolige historien om «Verdens Første Ballongferd».
UNDERFUNDIG: Lui Tenreiro har illustrert den utrolige historien om «Verdens Første Ballongferd». Foto: FOTO: MARTE MARIE FRISELL

Dyrisk morsomt

En fin balanse mellom løssluppen humor og historisk korrekthet, skriver vår anmelder om «Verdens første ballongferd».

OSLO: De franske brødrene Joseph-Michel og Jacques-Étienne Montgolfier har fått æren for å ha gjennomført verdens første oppstigning med varmluftsballong utenfor slottet i Versailles 19. september 1783. Kong Ludvig XVI og dronning Marie Antoinette hadde ennå sine hoder i behold, og overvar den historiske begivenheten.«I ettertid snakket alle om verdens første bemannede luftseilas, og to menn fikk heder og ære. Det er bare det at verdens første seilas høyt, høyt oppe på himmelen i en stor, blå luftballong, ikke var bemannet. Den var bedyret – av en sau, en and og en hane,» skriver Lena Lindahl i forordet til den fornøyelige barneboken hun nettopp har gitt ut.

Og det er helt sant – brødrene var så usikre på om mennesker ville komme levende fra det at de lot dyrene prøve først.

Forfatterdebutanten Lindahl er mangeårig journalist i ukepressen. Sammen med illustratør Rui Tenreiro forteller hun her en historie som tross alt handler mer om brødrene Montgolfier enn om de tre tapre ballongfarerne. Vi får høre om hvem de var, hvordan de kom på ideen, og hvordan de eksperimenterte seg frem til fartøyet som for første gang gjorde det mulig for mennesket å sveve over jorden.

Språket i boken er såpass voksent og krydret med underfundigheter at det nok er mer enn ballongen som vil gå over hodet på de minste barna. Til gjengjeld er dette en bok også tenåringer og voksne vil kunne glede seg over, både morsom og lærerik på én gang. Rui Tenreiros tegninger balanserer fint mellom løssluppen humor og historisk korrekthet, og passer dermed perfekt til teksten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere