RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyrisk på Frogner


BRENT ELG: Elghodet veier over 25 kilo og har vært tre runder i ovnen. Skulptør Janicke Ebbing legger bokstavelig talt siste hånd på verket i atelieret i Briskebyveien 42. Hun lager dyr med en personlig vri, og jobber aller mest med dyrets blikk.
BRENT ELG: Elghodet veier over 25 kilo og har vært tre runder i ovnen. Skulptør Janicke Ebbing legger bokstavelig talt siste hånd på verket i atelieret i Briskebyveien 42. Hun lager dyr med en personlig vri, og jobber aller mest med dyrets blikk. Foto: FOTO: LARS WEIMOTH
Inspirert av et makabert besøk i en jakthytte, ville kunstner Janicke Ebbing skape sin egen, dyriske kunst – helt uten bruk av skytevåpen.

FROGNER: – Jeg opplevde disse jakttrofeene som ganske makabre symboler. Det var så trist å se at de hang der uten liv. Jeg fikk lyst til å skape livfulle dyr med en tydelig personlighet, sier Janicke.

Fabelaktig

I det gulmalte huset i Briskebyveien 42 har hun hatt atelier i to år. Ebbing hadde faktisk sin debututstilling på samme sted i 1991. Akkurat nå jobber hun på høygir med et stort elghode som veier over rundt 25 kilo.

–Søren, jeg må feste det ene reviret på nytt, sier Janicke og løfter femtaggeren forsiktig av.

Skulptøren lager fabeldyr og autentiske dyr, og legger inn mønstre, farger og detaljer som gjør hvert dyr unikt.

–Men blikket er viktigst, understreker kunstneren.

– Karakteren må si meg noe, vise seg fram og kommunisere med meg.

Artikkelen fortsetter under bildet

 BARSK, MEN GODLYNT: Denne oksen er ifølge kunstneren ikke så olm som han ser ut ved første øyekast.  

Fellestrekk

Et morsomt poeng er at Janicke ofte kan gjette godt på hvilken skulptur en kunde vil være mest interessert i:

– Ja, det er ikke til å ta feil av. Jeg opplever at mange faller for figurer som likner på dem selv – på en måte. Det er bare fint og interessant.

Janicke er en skikkelig Frognerjente, født på Røde Kors klinikken, og skolejente fra Uranienborg og Hartvig Nissen. Hun tok utdannelsen ved Kunsthøyskolen og jobbet i starten mest med kostymer og scenografi. Keramikken begynte hun med i det små.

Del på Facebook

Kraft

Det omtalte elghodet tar rundt fire måneder å lage. Hele tre runder med brenning i ovnen blir den stolte oksen til del.

I sommer stiller Janicke ut på Frogner og på Soli Brug i Østfold. Neste sommer planlegges en utstilling i Grimstad, samt i hjembyen Oslo.

Hele livet har hun vært i kunstens tjeneste, og det vil Janicke Ebbing fortsette med:

– Når kunsten finner sjelen din, kan du ikke stoppe. Skapertrangen er en konstant, sterk drivkraft, sier Janicke og nikker blidt til sin egen beskrivelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere