RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Dyrt med rullestol-tilrettelegging»


Universell utforming i alle boliger kan hindre unge i å komme inn på boligmarkedet, mender adm. dir. i Selvaag bygg, Baard Schumann, som mener man må ha en variert boligmasse.
Universell utforming i alle boliger kan hindre unge i å komme inn på boligmarkedet, mender adm. dir. i Selvaag bygg, Baard Schumann, som mener man må ha en variert boligmasse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Det er viktig at det bygges gode boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne, men det er også viktig at ungdom ikke stenges ute fra boligmarkedet. Derfor ønsker Selvaag Bolig å bygge noen leiligheter uten universell utforming.

I et innlegg på dittoslo.no mener Magnhild Sørbotten fra Norges Handikapforbund Oslo at Høyre-politiker Erik Lundesgaard opptrer ekskluderende og diskriminerende fordi han «vil lempe på de nye kravene om universell utforming for å få fortgang i boligbyggingen i Oslo».

Hun påstår også at Lundesgaard ikke vet hvordan boligmarkedet fungerer, og at Selvaag Bolig overdriver hvor mye rullestoltilrettelegging av små leiligheter koster. Her er det dessverre Sørbotten som tar feil.

260.000 kroner dyrere

Selv om Sørbotten er av en annen oppfatning, fungerer boligmarkedet faktisk slik at det alltid er boligkjøperne som får regningen for økte byggekostnader. Boligbyggere selger selvfølgelig ikke med tap. Universell tilgjengelighet vil øke salgsprisen på små toromsleiligheter med over 260 000 kroner.

Dette skyldes blant annet at de minste leilighetene må utvides for å få plass til snusirkler for rullestol, og at det må installeres heis i alle blokker på tre etasjer eller mer. Selvaag Bolig er en stor tilhenger av universell tilgjengelighet, og har som mål at alle skal ha like muligheter til å bo.

Vi har til og med mottatt utmerkelser for tilgjengelighetsarbeid i flere av våre prosjekter. Vi mener likevel at det må gis unntak fra tilgjengelighetskravet på en viss prosentandel av de minste leilighetene, slik at alle for like muligheter til å skaffe seg et sted å bo.

Skrivebordsøvelse

Som bevis for at Selvaag Bolig overdriver, viser Sørbotten til en rapport Kommunal- og regionaldepartementet har bestilt fra SINTEF Byggforsk. Rapporten er en skrivebordøvelse som påstår at rullestoltilrettelegging i små leiligheter er mulig å gjennomføre for under 40.000 kroner.

Rapporten tar verken høyde for at det skal være plass til møbler i leilighetene eller at det må bygges heis. Videre har de foreslåtte leilighetene i rapporten så små oppholdsrom at bokvaliteten blir vesentlig dårligere. Sannsynligvis ville vi ikke engang fått slike leiligheter godkjent av Oslo kommune.

Færre småleiligheter

I tillegg til tilgjengelighetskravet er det i løpet av de siste årene også kommet krav om blant annet balansert ventilasjon, ekstra lydisolering, radonsikring, energimerking, overrislingsanlegg, dobling av antall stikkontakter, tredjepartskontroll, og utvidet garantitid.

For en liten toromsleilighet beløper totalkostnaden for forskriftsgildet seg til 600.000 kroner, og universell tilgjengelighet er en av de største postene. Konsekvensen er at bygging av småleiligheter vil bli nedprioritert. Det er rett og slett poengløst å bygge boliger for en målgruppe som ikke har råd til å kjøpe dem. Da bygger vi heller noe annet.

Stenges ute

Vi mener at det grunnleggende spørsmålet er om alle skal få velge fritt hvor vi skal bo, eller om den retten skal forbeholdes 50-åringer med tykk lommebok.

Bankene er allerede svært restriktive på lån til unge mennesker, og prisøkningen samlingen av nye forskrifter medfører er så stor at mange ikke vil ha råd til å kjøpe bolig i det hele tatt. Selv om det er positivt med nye forskrifter om tilgjengelighet, er det svært urimelig at unge mennesker stenges ute fordi alt må tilpasses alle.

Det er flott at Erik Lundesgaard og andre politikere tar dette på alvor. Det er allerede dyrt nok å bo i Oslo, og i løpet av de neste 20 årene kommer det 200.000 nye mennesker til denne byen. En ting er sikkert: Alle må ha et sted å bo.

Baard Schumann
Administrerende direktør, Selvaag Bolig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere