Dystre utsikter

Alvoret har for lengst seget inn over de som skal selge bolig i Oslo. Nå er det i ferd med å gli over i desperasjon for enkelte, særlig de som kjøpte bolig før de solgte sin egen, og nå sitter der med dobbelt opp og en utålmodig bank på nakken. Boligmarkedet i Oslo har stoppet helt opp. Nedgangen er på rundt 60 prosent, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Bråstoppen i omsetningen fører igjen til at nye, planlagte boliger i Oslo settes på vent. Men befolkningsveksten til hovedstaden går sin gang uavhengig av boligprisene. Dermed kan det igjen bli problemer når markedet snur, og etterslepet skal tas igjen på kort tid. For store svingninger i boligmarkedet er ikke bra for noen.

Men akkurat nå er problemene størst for de som har behov for å selge. Pilene peker rett ned, og siden boligprisene begynte å falle for halvannet år siden er det leiligheter som har hatt det største prisfallet. Nå følger eneboliger og delte boliger etter i høyt tempo.

Verre er det at antall boligsalg stuper. De som ikke må selge nå, venter og venter. Og bare de som må kjøpe, er ute på visninger. Denne uken kom meldingen om at Notar legger ned alle sine kontorer i Oslo, og et titalls meglere står uten arbeid. De er neppe de siste som vil oppleve dette. I VG på tirsdag kunne en lese om 80 usolgte boliger på et lite område på Øvre Grünerløkka. Det er ikke mange lyspunkter å se. Bankenes rolle i det som skjer videre blir helt sentral. Staten har lagt frem en krisepakke som skal sikre at det fortsatt lånes ut penger i Norge, og gitt bankene ekstra sikkerhet for de beste boliglånene i statsobligasjoner. Men kunder sier at det er vanskelig å få lån, særlig såkalt "mellomfinansiering". Det vil si at du en kort periode kan sitte med to boliglån, etter at du har kjøpt din nye bolig, men før du har solgt din gamle. Det innebærer selvsagt at folk blir enda mer forsiktig med å kjøpe, og at enda færre får solgt.

Nå håper vi tilliten mellom aktørene i boligmarkedet snart blir gjenopprettet. For den økonomiske nedturen kan vare lenge, kanskje nærmere tre år. Så lenge kan vi ikke vente før nye boligprosjekter kommer i gang igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.