*Nettavisen* Nyheter.

E-posten lønner seg

Det kan ofte lønne seg å bruke e-post til å sende biler i stedet for MMS.

Skal du sende bilder med mobiltelefonen din? Da kan e-post i mange tilfeller være langt bedre enn MMS.

AMOBIL.NO: Mens bildene du tok med telefonen din for et par år siden knapt egnet seg for visning på mobilskjermen, greier dagens kameratelefoner å ta bilder som fint egner seg for både PC-skjermer og fremkalling i 13x10-format eller større.

Dette har gjort det mer aktuelt å dele bildene man har tatt med venner og bekjente.

MMS er nok fremdeles den vanligste løsningen for å sende ferie- og festbilder rundt til omgangskretsen, men det finnes et alternativ som for de fleste er en langt bedre løsning: E-post.

Det kan tenkes at mange ikke engang er klar over at telefonen deres har støtte for e-post. Faktum er at de aller fleste mobiler (med unntak av de aller billigste modellene) lett kan settes opp for dette.

Lurer du på hvordan du setter opp e-post? Sjekk vår mobilskole:
Slik får du e-post på mobilen

Les også: Ta bilder med mobilkameraet

Les også: Slik blir du en god mobil-fotograf

Hva er fordelene med e-post?

Å bruke e-post fremfor MMS har en rekke positive sider du kan ha i bakhodet neste gang du skal sende et bilde.

Prisen

Kostnadene for å sende en e-post vil i svært mange tilfeller bli betydelig lavere enn dersom du sender en MMS. Dette krever imidlertid at du tar et par forholdsregler.

Har du en mobil med Wi-Fi, bør du kun sende store bilder når du er tilkoblet et trådløst nettverk, noe som er helt gratis.

Du bør også finne ut hvilke takster operatøren din har på datatrafikk. De største operatørene har for eksempel en øvre grense for hvor mye du trenger å betale for datatrafikken hver dag. Dermed sender du gratis bilder over e-post etter å ha oppnådd pristaket.

Nedenfor er et eksempel på hvor mye det koster å sende et bilde på 200 kB med standardprisene hos de fem største operatørene.

Operatører og priserPris pr MB

Bilde på 200 kB

Pristak

MMS

Telenor

12,50 kr

2,50 kr

75 kr

1,99 kr

Netcom

20 kr

4 kr

20 kr

1,99 kr

Chess

6-14 kr

1,20-2,80 kr

Nei

0,99-1,89 kr

Tele2

12 kr (8 kr)

2,40 kr (1,60 kr)

Reduksjon etter 20 MB

0,99-1,97 kr

OneCall

5 kr

1 kr

Nei

1,98 kr


Dersom du har One Call, som er den billigste på datatrafikk, vil det lønne seg å sende e-post allerede fra første bildemelding.


Dersom bildene ikke er større enn 200 kB, vil du faktisk halvere utgiftene du har ved å sende bilder ved å bruke e-post.

Dersom du har Telenor, Netcom eller Tele2, vil det ikke lønne seg før du har bikket maksgrensen for hva du kan betale per dag for datatrafikk.

For ivrige mobilsurfere er dette de beste løsningene, ettersom de får gratis e-post etter en viss bruk. Hos Chess varierer det litt etter hvilket abonnement du har, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen.

Fleksibilitet

Å sende bilder via e-post gir deg oftest mindre begrensninger enn MMS. For eksempel er det sjelden en begrensning på hvor store bildene du sender skal være. Dermed kommer et digert bilde frem som et digert bilde, ikke en nedskalert MMS-versjon.

Du kan også slenge flere bilder i én og samme e-post, enten som flere vedlegg eller som én samlet fil, dersom du på forhånd pakker bildene med et pakkeprogram.

Ulemper med e-post

Selv om e-post på mange felt er å foretrekke fremfor MMS, har det ikke bare positive sider.

Manglende støtte hos mottaker

Når du sender en MMS-melding, vil den i de aller fleste tilfeller tikke inn på mobilen til mottakeren ganske kjapt, ettersom majoriteten av dagens telefoner er satt opp for MMS-bruk.

Det er imidlertid ikke like vanlig å ha en telefon ferdig oppsatt for e-post. Bildet ditt vil riktignok komme frem til e-postkontoen du sender til, men det kan ta vesentlig lenger tid før mottakeren sjekker denne på en datamaskin enn dersom det piper på telefonen.

Dyrt med enkelte operatører

Du kan fort gå på en smell dersom du bruker en operatør som er dyr på datatrafikk, og du sender mange store bilder.

Et bilde på fem megapiksler kan bli så stort at det genererer en diger porsjon datatrafikk, noe som fort koster over ti kroner.

Et annet minus er at det blir mye data for mottakeren, som også må betale for trafikken dersom bildet blir mottatt på mobilen og ikke en datamaskin.

For begge ovenfornevnte punktene er det en grei forholdsregel å alltid vite hvilket abonnement de du sender e-post til har, samtidig som du har forsikret deg om at de har konfigurert mobilen for e-post.

Les flere saker om mobiltelefoner på Amobil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.