RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Edel kunst

Edel Juul malte sitt første oljemaleri da hun var 15 år. 65 år senere finner hun stadig på nye kreative arbeider. Nå dekorerer hun for å glemme den fysiske smerten.

Økern: - Jeg dekorerer for å glemme smertene mine, forklarer Edel som har vært syk store deler av livet sitt.
Terapi
Ektemannen Øivind Rødahl, er ikke alltid like begeistret for at hans 80-år gamle ektemake sitter inne på arbeidsrommet.
- Når hun har så mye smerter at hun nesten besvimer, har hun ingenting der inne å gjøre, sier Øivind og peker mot arbeidsrommet.
Det var da Edel var innlagt på sykehuset som 15-åring under krigen at hun først begynte å uttrykke sin kreativitet.
- Jeg tegnet på blendingsgardinene overalt, forklarer 80-åringen som den gang var innlagt med mangelsyke. Etter en stund ble både hun og moren innlagt på et eget rom hvor det stod adgang forbudt på døren.
- Det var da jeg for alvor begynte å tegne. Jeg husker ei av sykepleierne spurte om hun kunne kjøpe noe av det jeg lagde, mimrer Edel.
I 14 dager etter at Edel ble utskrevet fra sykehuset ble hun helt blind og trodde hun aldri mer kunne se, men heldigvis fikk hun synet tilbake.
Mange av de 80 årene Edel har levd har hun vært plaget av sykdom. Kunsten har hun brukt som terapi og en måte å glemme smerten på.
- Når jeg jobber, fokuserer jeg hundre prosent på det jeg holder på med, og da glemmer jeg smerten. Hvis jeg ikke skulle kunne jobbe fordi jeg har vondt, hadde jeg aldri kunnet gjøre noen ting.
Det var etter en kreftoperasjon for fire-fem år siden Edel fant på å dekorere flasker, bokser og andre gjenstander med perler.
- Jeg hadde noen fine blå flasker, som jeg hadde lyst til å gjøre noe med, forteller Edel.
Dermed satte hun i gang med perler, pastaskruer (!) og andre gjenstander hun kunne finne; malte og limte i vei.
- Etter operasjonen er jeg blitt så slapp, og jeg kommer meg ikke så mye ut, derfor er det fint å ha noe å gjøre her hjemme, smiler 80-åringen som tidligere var medlem av Groruddalen kunstforening. Hun har også hatt bilder utstilt på Rådhuset.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere