RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egenskrevet bokhylle

Da Arne Garvang (55) leste opp barnestykker for NRK radio, ble han en dag dratt inn på kontoret og bedt om å skrive en føljetong fordi de hadde litt for mye penger. Dermed dro Garvang hjem og skrev et kapitel. Nå har han utgitt sin sjette bok.

Kalbakken: Den nye boka, "Muffe 2 Og bakom synger hverdagen", er en oppfølger til "Muffe tar saken" som ble utgitt i 1993. Boka omhandler familievold i kjernefamilien, og er i utgangspunktet en trist og seriøs bok, men Garvang får også frem latteren hos sine lesere.
Bruker humor
- Selv om boka handler om et heftig tema, bruker jeg humor for å få frem ting. Det er liksom min greie. Humor demper det tragiske innholdet i boka, smiler Garvang som også er kjent som Pelle Parafin fra barne-TV.
Og Arne følger opp tradisjonen fra tiden sin i Tramteateret med å lage humor ut av usannsynlig traumatiske fortellinger. I sin tid med Tramteatret brukte Arne blant annet humor i temaer som krigsfare, norsk oljepolitikk og religion.
- Alle har vokst opp et eller annet sted, og det er aldri bare idyll i et hjem. Jeg håper de som leser boka mi som har opplevd familievold, kan bli litt glade. Jeg prøver å alminneliggjøre temaet i bøkene mine om Muffe. Det er så tabu å oppleve familievold. Det er noe som er velidg viktig å holde hemmelig. Jeg var veldig nervøs for at jeg skulle drite meg ut når jeg skrev om det temaet derfor gjorde jeg grundig research og snakket med fagfolk, innrømmer 55-åringen fra Kalbakken.
Endelig forfatter
Og all reserachen førte til at den første Muffe-boken blir brukt i seminarer på Ullevål sykehus.
- Jeg ble veldig glad da jeg hørte det. Da skjønner jeg at jeg ikke har bomma veldig. Det er bare en fryd å få lov til å si noe om noe jeg synes er viktig, fortsetter forfatteren som nektet å kalle seg det før akkurat nå.
- Det var først nå, etter å ha utgitt seks bøker jeg synes jeg kan kalle meg forfatter, smiler Arne og viser stolt frem bokhyllen sin - som består av egenproduserte bøker.
- Det er litt tøft å ha en egen bokhylle med mine egne bøker. Det er ikke alltid man synes man er like flink, og da hjelper det litt å se sin egen bokhylle, ler forfatteren, musikeren og teatermannen.
Men noe av researchen til Muffe, gjorde Arne først etter at den første boken var ferdig. Det var nemlig da han måtte finne ut hvor Muffe kom fra, hvor han bodde og hvor faren jobbet.
Dro på researchtrip
- Jeg skjønte etterhvert at han måtte komme fra Marienlyst i Drammen. Det måtte være en havneby, så jeg dro på researchtrip for å finne huset han bodde i, og det fant jeg. Et gult hus i Drammen, men de som bor der vet ikke at Muffe også bor der, ler Arne og tenner seg en ny røyk mens han ligger på sofaen i leiligheten sin i Kalbakken og humrer.
Men det tok lang tid før Arne bestemte seg for å skrive Muffe 2. Han fikk stadige telefoner fra skoler med forespørsler om å komme på forfatterbesøk.
- Jeg tenkte nei, fader asså, jeg må bare skrive en til. Og det er akkurat det han har gjort. For to år siden begynte han på boken som lanseres 28. januar.
Men selv om det har blitt en del timer foran den bærbare PC'en, fylles livet til Kalbakken mannen også med andre kreative fritidssysler. På fritiden spiller han i The five blue stars, et moroband som spiller coverlåter fra 60-åra, og Arne utelukker overhodet ikke at Muffe 2 blir det siste vi kommer til å høre fra han.
- Jeg opptrer mer og mer på egenhånd. Det blir nok kanskje en CD om et års tid, og jeg har allerede begynt å tenke på at jeg jammen meg kommer til å skrive Muffe 3 også, innrømmer Arne som tross sine humoristiske sans, ikke vil uttale seg om den egenskapen ved seg selv.
- Jeg klarer ikke si at jeg er snill eller morsom. Det må andre eventuelt si.
Men selv om det nå også muligens blir en Muffe 3, er det på ingen måte en selvbiografi.
- Nei, Muffe er en forsiktig og engstelig gutt, også er han mye mer oppegående enn jeg var da jeg var på hans alder.
For tiden jobber også Arne med å re-utgi "Ensomme stjerner" fra 1999.
- Boka er en oppvekstroman fra Grorud. Den har kommet i tre forskjellige utgaver, men nå håper jeg å lage en lydbok av den, avslutter forfatteren, musikeren og teatermannen før han tenner seg en ny røyk, lener seg tilbake i sofaen og tenker ut nye ideer som kan havne i bokhyllen hans.


Det er litt tøft å ha en bokhylle med mine egne bøker.
Jeg klarer ikke si at jeg er snill eller morsomt. Det må eventuelt andre si.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere