*Nettavisen* Nyheter.

Eget rom for klærne

Eli Anne Eikeland Sandlie har en garderobe som også kan brukes til omkledning. Foto: Alle foto: Terje Bendiksby NTB/Scanpix

Slik får du maksimalt utbytte av garderobeplassen din.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skohyllene er tilpasset av blikkenslager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hyllene er laget av innmat fra et gammel skap og av glassplater som er bestilt hos glassmester.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan også bruke selve garderoben til å bygge rom for klærne, foreslår Ikea.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi har tegnet og gjenbrukt gamle materialer, sier Anna Eikeland Sandlie.

– Du trenger ikke dyre garderobemakere for å få deg et walk-in closet, sier interiørblogger Eli Anne Eikeland Sandlie.

Spesialtilpasset

Hun skriver bloggen Glad i hvitt, og har sammen med mannen gjort om en bod til en garderobe hvor hun også har plass til å skifte. Her henger bluser og skjorter på rekke og rad. Belter, slips og tilbehør har fått egne hyller. Her får ingen klær skrukker.

Det hele er plassert bak to skyvedører i hvitt glass.

– Vi tok mål og fikk disse spesialtilpasset. Så har vi montert dem selv på skinner, og vi fikk hjelp av en venn for å få dem på plass. Dette ble nok billigere enn om vi hadde bestilt dem hos en spesialist på garderober.

Ønskedrøm

Den nesten litt ekstravagante måten å oppbevare klærne på har vært relativt vanlig i USA, men de siste årene har løsningen havnet også på norske ønskelister. En undersøkelse gjennomført av Finn.no viser at 23 prosent av norske kvinner ønsker seg et såkalt walk-in closet.

Det har tilbyderne av garderober for lengst innsett. Det finnes i dag utallige leverandører som tilbyr garderobesystemer med tilbehør som hyller, skuffer og hengere. Enkelte tilbydere har egne tegneprogrammer der du kan legge inn ønsker, mål og beregne pris.

Hjemme hos interiørblogger Eli Anna ble løsningen tegnet hjemme på kjøkkenbordet. Noe av inventaret er gammelt, noe er nytt og noe er hjemmelaget.

– Før vi fikk walk-in closet, var det et vanlig, innbygget skap her. Vegg i vegg lå boden. Vi slo ut veggen, og brukte deler av innredningen fra det gamle skapet. Så satte vi oss ned og tegnet. Mannen min tegnet slips- og beltehyllene, og bestilte så glass til skilleveggene. De ble plassert vertikalt i de gamle platene fra skapet, sier Eli Anna.

Skapene med tilbehør har fått blanke kjøkkendører fra Ikea.

Skohyller

Skoene har fått egne hyller. Det var viktig at det skulle se luftig ut og at de skulle være enkelt å rengjøre.

– Derfor har vi fått tilpasset aluminiumsplater hos en blikkenslager. Nå er det bare å putte støvsugeren i hyllene og tørke over.

Plassen er utnyttet maksimalt, og det er skap opp til taket. Men akkurat det er kanskje ikke så praktisk hvis du ikke er høy. Derfor har familien montert en heis til garderobestangen hvor kjoler og dresser henger. Det er bare å dra i stangen så kommer hele rekka flygende ned i riktig høyde.

– Det er ganske flott, synes Eli Anne.

Skreddersøm

Interiørstylist Signe Schineller, kjent fra TV Norges program Sinnasnekker'n, mener at det slett ikke er mest praktisk å velge ferdigløsninger.

– Få inn en interiørsnekker til å bygge en løsning som utnytter det arealet du har maksimalt, råder Schineller.

– Mange har skråvegger eller små rom de ikke tror kan brukes, men alt kan gjøres noe med. Og bygg i høyden.

Ikke alle har rom nok i huset til å kunne gi klærne et eget rom, da får man ta det man har.

– Du kan ta av en del av et rom for å lage et walk-in closet, sier interiørstylist Schineller.

Også Eli Anna Eikeland Sandlie stoler på eget talent:

– Det er ikke så vanskelig å få til. Mange av ideene fikk vi mens vi bygget garderoben, sier bloggeren, som nå har plass nok til alt av klær, sko og vesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.