*Nettavisen* Nyheter.

Einar Gelius tok farvel med Vålerenga

OPPGJØR: Einar Gelius tok ennå en gang et oppgjør med en kirke som han mener velger fryktens vei fremfor kjærlighetens. FOTO: MARION JULIUSSEN

Ikke en plass var ledig i Vålerenga kirke da Einar Gelius i dag holdt sin avskjedsgudstjeneste. - Kjærligheten har drevet meg i disse 16 årene, sa han til en både trist og begeistret menighet.

VÅLERENGA: Den 4. søndag etter påske er teksten fra Johannes-evangeliet og handler om da Jesus tok farvel med disiplene sine.

Del på Facebook

– Det er litt morsomt det, da, at det er denne teksten vi har i dag, nå som jeg skal ta farvel med dere, sa Gelius.

LES OGSÅ: Einar Gelius flytter fra Vålerenga


Den folkekjære snakket om at disiplene var redde fordi de ikke visste hva som skulle skje, men Jesus trøstet dem og sa at sannheten var at det beste var at han gikk bort.

– I den dramatiske situasjonen Jesus befant seg i greide han å fastholde budskapet sitt, nemlig håp, livsmot og kjærlighet. Han elsket helt til det siste, mente Gelius som samtidig hevdet at det var akkurat det motsatte kirken gjør.

Oppgjør med kirken

-Kirken forteller oss alt vi ikke har lov til, men Jesus sier at synden er at dere ikke tror på meg. Historisk sett har kirken så alt for ofte valgt fryktens vei istedenfor kjærlighetens, sa han ettertrykkelig.

– Kirken har påført menneskene mye vondt, skam og skyld. Ikke minst på det seksuelle området. Den er snever og innadvendt, og jeg frykter en kirke som ikke snakker dagens språk.

Søndagsskolegutt

– Jeg har gjort mye dumt, sukket han og utløste latter og lang applaus.

– Men prester er også mennesker! kke glem at Jesus var en rebell, sammenlignet med ham blir jeg en søndagsskolegutt. Tusen takk for at dere har holdt ut med meg i alle disse årene, avsluttet han og dro opp kappeermet og viste frem VIF-tatoveringa si:

– Jeg er merket for livet. Vålerenga vil alltid være i mitt hjerte. Tusen takk!

Jenny Jensen i dyp lilla

Det var ikke vanskelig å se at de mange, lange og stående applausene gjorde sterkt inntrykk på den avgående sognepresten på Vålerenga.

Og som på vanlige gudstjenester gikk det en del i de obligatoriske salmene, men til stede var også dansebanddronninga Jenny Jensen, kledd i lang sølvpyntet lilla kjole. Hun myket opp med nordnorske viser av Trygve Hoff som handlet om lys, mørketid og det å holde hverandre i hånda.Vålerenga Kirkekor sang Frans av Assisis bønn med en nydelig sopran, og ungene til Gelius, Inger Marthe og Jacob spilte piano og sang Leonard Cohens Hallelujah, mens tårene rant fra flere av de fremmøtte.

Ordentlig vin?

Da Einar Gelius til slutt holdt nattverd var det noen i benkeradene som hvisket at det sikkert var ordentlig vin. Uansett, vil vi anta at både brødet og vinen ble i knappeste laget. Køene var nemlig så store at Vålerenga kirke trolig aldri har opplevd maken. Hverken før eller etter at den sto i brann, som det handler om i sangen Trond Engebregtsen også denne gangen begeistret Vålerenga-folket med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag