RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Ekebergskogen må reddes»


Skultptur- og minneparken i Ekebergskogen har skapt debatt, med både støtte og motstand fra lokalmiljøet. Her Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen.
Skultptur- og minneparken i Ekebergskogen har skapt debatt, med både støtte og motstand fra lokalmiljøet. Her Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen. Foto: ARKIVFOTO: EIRIK HEITMANN RASCH

Oslos innbyggere har et gode som bidrar til livskvalitet: Nærhet til natur. Nå har Marka fått sin endelige byggegrense, men det gjenstår å redde den nær-naturen som er tilgjengelig for de korte, men hyppige turene. Ekebergskogen er Oslos siste sentrumsnære skog. Og nå er den truet! Den er truet av de politikerne som skulle ivareta innbyggernes livskvalitet – deres naturbetingete livskvalitet.

Del på Facebook

En rapport fra Nordisk ministerråd har vurdert helsetilstanden i de nordiske landene. Mens den største helsetrusselen tidligere var smittsomme sykdommer, er den største trusselen nå de ikke-smittsomme livsstil-sykdommene: Økt fedme og økt omfang av depresjoner. Det viktigste enkelttiltaket mot disse helseproblemene er økt fysisk aktivitet. Og så kommer det viktigste poenget: Effekten av fysisk aktivitet er størst når den foregår i naturen, slik at man får en god naturopplevelse med på kjøpet! Den fysiske og den psykiske virkningen av aktivitet i naturen støtter hverandre opp i en vinn-vinn-situasjon, og bygger livskvalitet.

Dette betyr at et viktig tiltak for å bedre folkehelsen er å redde de naturområdene som er igjen nær tettbygde områder, der hvor folk kan ta daglige og ukentlige turer. Dessverre krymper Oslos grønne områder hele tiden – vi bygger ned de grønne arealene i byen. Dette skjer bit for bit, uten noen helhetlig plan for langsiktig bevaring. Kart over tapte grøntområder i Oslo i perioden 1994-2006 er gjengitt i boka «Norsk natur – farvel?». I femårsperioden 1999-2004 gikk hele 12 % av de grønne arealene i og ved landets største byer og tettsteder tapt. Det er på høy tid at denne oppspisingen av grønne områder stoppes. Ikke minst gjelder det arealer med «ekte natur», som ikke bare er parker eller tilrettelagte områder, men som tilbyr verdifulle naturopplevelser av høy kvalitet.

Ringnes sine planer er ikke bare en trussel mot de verdifulle naturkvalitetene, men også mot opplevelsen av fornminnene i området. Disse bør oppleves omgitt av ekte natur og ikke av ulike former for anlegg.

Jeg støtter innleggene som er gitt tidligere, blant annet i Nordstrands Blad 19. mai: «En skog kan aldri bygges opp igjen», og Marianne Sundes gode oppsummering i Dagsavisen 20. mai under tittelen «Utilgivelig å rasere skogen». Det er forstemmende å se at Ringnes og politikerne ikke ser forskjellen på ekte natur og et tilrettelagt parkområde som krever en rekke inngrep.

Kjære Oslo-politikere: Ekebergskogen slik den ligger i dag er unik: Den siste sentrumsnære skogen i Oslo. Få hovedsteder kan smykke seg med den slags goder. Verdien ligger nettopp i at dette er ordentlig natur – en opplevelsesressurs som byen burde lage en redningsaksjon for. Det vil være et varig tap for innbyggerne å omforme denne skogen til en turistmaskin med alle de inngrep og anlegg som er planlagt. Dere politikere har faktisk ansvar for innbyggernes livskvalitet. Lytt til rådet fra Nordisk ministerråd: Styrk folkehelsen ved å redde viktige naturverdier i nærmiljøet.


Sigmund Hågvar
professor i natur- og miljøvern, Universitetet på Ås

 

LES FLERE SAKER OM SKULPTURPARKEN:

Sier ja til gondol og kvinnepark

– Dette sikrer Ekebergskråningens grønne profil

KRONIKK: Det er utilgivelig å rasere Ekebergskogen

LEDER: Sier ja til parken

DEBATT: Kvinneskulpturpark eller skog på Ekeberg?

– Gammeldags å ta bort skog for å lage park

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere