anders.auberg@dittoslo.no "/>

*Nettavisen* Nyheter.

Eks-kriminell vil stoppe hærverk og forfall

- Jeg må vise mitt ansikt for gud jeg og, sier Karamat. Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

Eks-kriminelle Hamayoon Karamat drev Haugenstua ungdomssenter fra 2001 til 2007. Nå er senteret lagt ned, og Karamat ser kriminaliteten blusse opp igjen under overflaten.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

Klikk på bildet for å forstørre.

Hamayoon Karamat vil starte opp ungdomssenteret igjen fordi han ser behovet. – Kriminaliteten blusser opp igjen, sier han. Og som eks-kriminell har han erfaring nok til å se tendensene. Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

HAUGENSTUA: Året er 2001. Hamayoon Karamat bestemmer seg for at det er på tide å gi noe tilbake. Fortiden som kriminell har gitt han et innblikk i hva som kan gå galt. Han vil hjelpe ungdom med å ikke gjøre de samme feilene.

Del på Facebook

For lokal ungdom

Visjonen var - og er fortsatt - at ungdom som faller utenfor tradisjonelle idrettslag og foreninger også skal ha et tilbud. Han foreslo dette for borettslaget og formann Bjørn Hallme, og senteret åpnet.

– Senteret var for ungdom fra Smedstua, Haugenstua og Haugen. Det var ikke ment for folk utenfor. Vi ville ha det lokalt, slik at vi kunne ha oversikten, sier Karamat idet han viser frem det slitne bomberommet som en gang var et ungdomssenter.

Les også: Seks år mot krim

Hærverk og forfall

Etter at Karamat ga seg i 2007 har ungdomssenteret hatt problemer, og i 2009 ble det lagt ned. Uten at Karamat fikk noen beskjed. Nå er utstyr i lokalet ramponert, ødelagt og tagget på. Uten at noen vet hvem som står bak. Dette er årsaken til at Karamat ønsker å starte opp igjen.

– Jeg ser det samme skje igjen. Det samme som skjedde på Haugenstua før 2001. Kriminaliteten blusser opp, og flere rekrutteres til småkriminalitet, sier han.

Les også: Bursdagsønske: Nytt ungdomslokale

– Jeg er ikke perfekt

Hamayoon Karamat har hele tiden merket at hans fortid hemmer ham. Da han åpnet senteret reagerte mange fordi han selv var eks-kriminell. Da han ga seg i 2007, var det også en sammenheng.

– Det er lett å utnytte meg fordi jeg er eks-kriminell. Jeg gjorde dette frivillig, og fikk betalt for noen få timer, men la ned mange timer. Jeg må også vise mitt ansikt for gud, og dette var måten å gi noe tilbake på, sier han.

Nå ønsker han å starte opp igjen ungdomssenteret fordi han ser at for mange er det alternativene som mangler.

– Jeg er ikke perfekt, og jeg står for det jeg har gjort. Alle vet det, men jeg har en datter på 5 år som skal slippe å gå i mine fotspor, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.