RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jon (foran til venstre) og resten av gjengen, har sett livets skyggeside. Nå samles de hver tirsdag og fredag i Vallhall for å spille fotball.
Jon (foran til venstre) og resten av gjengen, har sett livets skyggeside. Nå samles de hver tirsdag og fredag i Vallhall for å spille fotball. Foto: Andreas Lindbæk

Eks-narkomane Jon: - Fotballen reddet meg fra helvete

Sist oppdatert:
De har opplevd livets brutale skyggeside. Nå er fotball rusen for disse Vålerenga-supporterne.

VALLE: Hovedstadens eneste tippeligalag satser med gode grunner på gatefotballaget. Formålet er å tilby en sunn aktivitet i et rusfritt nettverk, på en sosial arena som hjelper mange ut av rusmiljøet.

- Jeg har vært ute en vinternatt for å si det sånn. Jeg prøver å glemme fortiden, det var et rent helvete, sier Jon Holter (49), som har fulgt Vålerenga både innen fotball og hockey, i hele sitt liv.

Fotball mot rus
Konseptet har som mål å skape endring via positive opplevelser, sammen med andre, som på sikt kan føre til rusfrihet. All erfaring viser at fotballen begrenser rusinntaket betraktelig for de aktive.

- Det gir meg veldig mye. Jeg ville ikke gått glipp av dette for alt i verden. Uten dette tilbudet er det ikke sikkert at det hadde gått så bra. Det er greit å ha noe å gjøre, sier lagkaptein Jon.

Ett av kriteriene for å være med i treningsgruppa er at fotballentusiastene er nyktre når de kommer på trening.

- Dette er et lavterskeltilbud for tidligere rusmisbrukere. Eneste kriteriet er at de ikke kommer hit rusa, sier Svein Helge Liknes, trener Vålerenga Gatefotball.

VIF Fotball bidrar med treningstider, trenere og utstyr.

- Vålerenga har en stor samfunnsavdeling, og det føles naturlig å ta muligheten til å være med. Det er et fantastisk prosjekt, sier Liknes.

SJEKK VIDEO FRA VÅLERENGA GATEFOTBALLS TRENING HER:Får selvtillit
Denne uken ble dittOslo.no med på en av lagets treninger. Først trente de med stort pågangsmot i Vallhall, før sammenkomsten ble avsluttet med en felles lunsj på klubbhuset til Enga.

Ukentlig leverer en av prosjektets hovedsponsorer, Maxim, mat og drikke til spillerne.

- Vi kan ikke bare trene, vi må spise også, sier Jon med et smil.

På oppfordring fra dittOslos utsendte tok Kevin Fernandes Hagen (37) velvillig over som reporter i videoen (se lenger opp i saken), som ble laget i forbindelse med reportasjen. Det ble utvilsomt en fin opplevelse for 37-åringen.

- Før var det tøft å se folk i øynene. Nå håper jeg å få et vanlig A4-liv, og prosjektet har definitivt gjort at jeg har fått tilbake selvtilliten, sier Kevin.

Nå smiler livet til mannen, som har vokst opp på Bogerud, og hverdagen har blitt betraktelig lettere.

- Vi har fått sett livets bakside men vi prøver å glemme de tidene. Nå er vi samlet her som fotballvenner, sier Kevin.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere