Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eks-politi støtter Enger: – Innbrudd, ikke gullsmedran

- Pål Enger tilsto ikke gullsmedran, sier eks-politi.
- Pål Enger tilsto ikke gullsmedran, sier eks-politi. Foto: Skjermdump NRK
Sist oppdatert:
Pål Enger har ikke innrømmet gullsmedranet i 2003. Det mener både hans advokar og eks-politi Ivar Fashing.

OSLO: Eks-etterforsker Ivar Fahsing sier det var innbruddet hos David-Andersen i 1997 – ikke et uoppklart ran i 2003 – som var tema for Pål Engers «tilståelse» på Trygdekontoret tirsdag.

– Jeg kan bekrefte at vi snakket om et innbrudd hos David-Andersen på 1990-tallet, og ikke et ran, sier tidligere politietterforsker Ivar Fahsing til VG.

Det var han som først nevnte saken i NRK-programmet tirsdag kveld, og hevdet at Pål Enger hadde ringt politiet og tipset om et innbrudd han selv hadde begått. Først svarer Enger at «det er ikke riktig», før han bekrefter eks-politimannens påstand om gullsmedbrekket.

– David-Andersen (gullsmedforretningen, red.anm.) er jo foreldet. Den er jeg ikke dømt for, men det var jeg som gjorde det, repliserte Enger.

Etter uttalelsen er det blitt strid om Enger siktet til et grovt, væpnet ran av gullsmedforretningen i Bygdøy allé i Oslo i 2003 eller et innbrudd i David-Andersens butikk på Egertorget i 1997.

Førstnevnte forbrytelse er ikke foreldet. Men det er innbruddet.

– Kan hende jeg gjorde det
Enger selv hevder kategorisk at han siktet til innbruddet, og at han aldri har innrømmet grovt ran av butikken i Bygdøy allé. Det understreker også Engers advokat, Fridtjof Feydt, i en pressemelding onsdag morgen: «Han har aldri – før programmet i går, under programmet eller senere – erkjent ran mot en David-Andersen-butikk i 2003».

– Jeg har fortalt en historie og sagt at det var jeg som var hovedpersonen under det nest største gulltyveriet i Norge etter tyveriet på Tostrup i 1988, som jeg også sto bak. Jeg fortalte om et innbrudd hos David-Andersen på Egertorget, hvor det ble borte verdier for 3,5 millioner kroner, sier Enger til NRK.

Så åpner han for at hele «tilståelsen» bare var en røverhistorie.

– Kanskje jeg bare vet om denne storyen, og så tar jeg den på meg for å gjøre stemningen litt morsom i programmet. Det kan hende jeg har gjort det, men hva så? Det er uansett foreldet, sier Enger.

Vurderer etterforskning
Politiet var på sin side raskt på pletten tirsdag kveld og hadde en oppfatning av at Enger snakket om ranet i 2003, som – siden det er et grovt ran – har en foreldelsesfrist på 15 år. Selv etter presiseringene som er kommet fra Enger selv, Ivar Fahsing og advokat Feydt, mener politiet det kan være grunn til å ettergå uttalelsene på Trygdekontoret grundigere.

– Nå har jo vi tatt utgangspunkt i den versjonen som forelå tirsdag kveld. Den versjonen har fått en dreining, men det betyr ikke at vi ikke kommer til å vurdere hva vi skal foreta oss, sier leder Einar Aas for avdeling for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NRK.

«Det var enkelte medier som på sviktende grunnlag tolket Engers utsagn som at han innrømmet ran i 2003. Han nevnte heller aldri at forholdet skulle ha vært fra 2003», heter det i pressemeldingen fra advokat Feydt.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=hQUWflmp2G7-l9AGLw48Gf0sbn7f4W0Shk9WsYwZXbGJ-vK0SVAwusbEiYF0xiRIg5zBB7raKza9M6uhq69UZ6FzRoBcZZEjKst1GtBhYSTInuyBOvoYLoVfnIwhAi65-ozsLwpVOrM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(@NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!