RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eks-prest med kunstdebut


Bjørn Thorbjørnsen foran ett av sine bilder.
Bjørn Thorbjørnsen foran ett av sine bilder.
Tidligere kapellan i Ris kirke, Bjørn Thorbjørnsen, åpner i kveld sin første separatutstilling på Galleri Adamstuen. Utstillingen har et "politisk ukorrekt" fokus på miljøvern.

RIS/ADAMSTUEN: Akkurat nå er jeg veldig rolig. Det har blitt en god helhet på utstillingen jeg er veldig fornøyd med, med tekster, titler og bilder, sier Bjørn Thorbjørnsen til Akersposten.no.

Han har nettopp vært på trykkeriet og hentet glansede klimakvoter til alle kveldens gjester.

Utstillingen hans, Fotspor En annerledes klimareise i kjærlighet til jorda vår, har et fokus på miljøvern som ikke nødvendigvis er politisk korrekt, i følge kunstneren selv.

Jorden ønsker at vi er barbeinte

Jeg hadde en samtale med en venn som fortalte meg at fotsporene er akkurat like unike som fingeravtrykkene våre, og det gav meg ideen til denne utstillingen, sier Thorbjørnsen.

Formatene og motivene er store, med mye jordfarger og blått, for å symbolisere hav og himmel.

Jeg ønsker å fokusere på at det er viktig å ta vare på jorden vår. Og jorden ønsker at vi skal være barbeinte, så den kan fortelle oss hvor vi er og hvem vi er, sier Thorbjørnsen.

Oppgjør med kirken

Thorbjørnsen sluttet som kapellan i Ris kirke for 15 år siden. I 1995 tok han et oppgjør med kirken. Han hadde lenge jobbet for å passe inn, men fant ikke den romsligheten han trengte. Han trodde ikke lenger på Gud, og stilte spørsmålstegn ved flere sider av kristendommen.

I 2005 meldte han seg ut av Statskirken av flere grunner. Utnevnelsen av Ole Christian Kvarme som biskop i Oslo var en av dem. Dessuten leste Thorbjørnsen "Da Vinci-koden", og det fikk han til å filosofere over om hans lære var basert på den rette sannhet eller hemmeligheter satt i system.

Press og skremsel feil

Eks-presten, som nå holder kurs og foredrag ved siden av malingen, mener press og skremsel er feil virkemidler i forhold til miljøvern.

Frykt og kjærlighet er motsatser. Vi trenger respekt og kjærlighet for å oppleve tilhørighet til jorden, og vi må ta vare på alt levende utifra kjærlighet. Det menneskelige klima er å gå fra jeg til vi, sier han.

Utstillingen "Fotspor En annerledes klimareise i kjærlighet til jorda vår" har åpning i kveld klokken 18.00 på Galleri Adamstuen, og varer til 6. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere