RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksamenskullet fra fredsåret 1945

I 1945 avla rundt 70 elever avgangseksamen på Østensjø skole. Lørdag feiret de 60-årsjubileum.

Hellerud: I disse dager er det 60 år siden krigen sluttet. På Østensjø skole avla den gang ca. 70 elever sin folkeskoleeksamen i fredsrus og glede. Nå på forsommeren 2005 markerer en god del av elevene på nytt sin skoletid og sitt langvarige vennskap ved møter og selskapelig samvær, sist ved Nordre Skøyen Hovedgård.
Eksamenskullet startet sin skolegang på Østensjø skole i august 1938. Elevene ble fordelt på tre klasser. Som i de dager, delte man fortrinnsvis inn i jente- og gutteklasser. Kjønnene burde holdes adskilt, var tanken i de dager. I 1938 fikk Østensjø en jenteklasse, en jente/gutteklasse og en ren gutteklasse. Elevene kom fra et område der Godlia, Høyenhall, Rognerud og Oppsal utgjorde hovedrekrutteringsgrunnlaget.
Men skolegrensen gikk helt ned i Svartdalen til Oslogrensen, vi bodde i Aker i de dager, og flere elever hadde sin bopæl helt oppe på Simensbråten. Østensjøbanen fungerte som skolegrense mot Bryn skole fra Brynseng til Hellerud, ovenfor Hellerud stoppested fulgte skolegrensen Tvetenveien og Stordamveien. Selv om skoleområdet var stort, var det altså ikke mer enn 70
førsteklassinger. De fleste i kullet er født i 1931, et av de minste årskull Norge har hatt i moderne tid, noe som senere ga oss fordeler i arbeidslivet.

Dramatisk skoletid

Kullets skoletid falt i stor grad sammen med okkupasjonen i 1940-1945. Barn som opplevde denne tiden med alle vanskeligheter det ga, bærer dette med seg gjennom hele livet. Det la et senere grunnlag for forståelse av hva solidaritet er, og et ønske om å få leve i et fellesskap i et organisert og humant samfunn.
På Østensjø skole hadde vi et lærerkorps uten lyte. Den første lærer som ble tatt fra oss var overlærer Johan Evje. Han passet så visst ikke inn i den nye tid. Så tok tyskerne skolen vår, det må ha vært til jul i 1942. Så måtte Bryn skole ta imot oss på nyåret, vi gikk på skole med brynselevene skiftevis formiddag og ettermiddag frem til sommeren 1943. Deretter ble Nordre Skøyen Hovedgård gjort til vår skole. Gården hadde tidligere under krigen vært utsett til ordførerbolig, senere fylkesmannsbolig. Her var vi til fredsklokkene kimte.
Under krigsårene ble flere av lærerne våre sendt som fanger til Kirkenes fordi de ikke ville undervise i den rette lære. En periode var det skolestreik, lærerne lot seg ikke underordne. I en tid sørget lærerne for illegal skole i hjemmene. Vi møttes en gang i uka. Det ble lærerikt for livet. Å unnlate å gjøre ukeleksene ble ansett som en unasjonal handling, og elevenes oppslutning var total.

Endelig fred!

St. Hansaften 1945, ved kullets avgang, var overlærer Johan Evje tilbake som overlærer. Evje var også komponist og musiker. Vi var samlet i hjørneværelset på Nordre Skøyen Hovedgård til avskjed, og vi minnes at overlærerens lorgnett syntes å sprette av hans nese ved hans anslag på pianoet i den avsluttende nasjonalsang.
Klasseforstandere vi minnes i takknemlighet var: Caroline Jørstad, Ingar Reenskaug og Alf Ophus.
Østensjøkullet 1938-1945
(innlegget er noe redigert)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere