Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksperthjelp til hjemmehygge

Interiørarkitekt Kine Dyvi vil ha det varmt, godt og hyggelig hjemme. Da er stearinlys en viktig ingrediens.
Interiørarkitekt Kine Dyvi vil ha det varmt, godt og hyggelig hjemme. Da er stearinlys en viktig ingrediens. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby
Kulde og mørke jager oss innendørs. Det skal ikke så mye til for å skape ekstra lun stemning i hjemmet.

Ta vare på gamle ting, råder Dyvi. Stolen hun sitter i, er to generasjoner gammel. Stuebordet er nytt, mens stearinlysene skiftes ut så fort de brenner ned.

Varm te hører også til i lune hjem. Denne koppen damper av god krydderlukt.

Det finnes flere måter å skape godlukt i huset på. Luktlys er én mulighet, men du kan også kjøpe velluktende krydderblandinger og dandere dem i hyggelige skåler.

Det lukter mildt av krydder, sofaen er myk og dyp, og belysningen er levende. Fargene er nedtonet, men ikke dystre, og interiøret har innslag av matt tre.

Å gå inn i interiørarkitekt Kine Dyvis leilighet er som å tre inn i en ujålete boble av behagelig kos.

– I hjemmet mitt vil jeg ha det varmt, godt og hyggelig. Det er menneskene som skal synes og få oppmerksomhet, ikke tingene, sier Dyvi.

Gammelt og nytt

Interiørtrender skifter hurtig, er dyre å følge slavisk og ofte lite personlige. Men med en smule kreativitet trenger du ikke være rik for å kunne friske opp og skape god stemning i stua, mener Dyvi.

– Det er de personlige tingene som skaper atmosfære. En stol til 500 kroner fra et bruktmarked eller en gammel tesil kan ose av sjarm og sjel. Ta vare på gamle ting. Hvis du er bevisst på deres historie og opphav, får de mer verdi, sier interiørarkitekten.

Dyvi liker å blande det gamle med det nye. Hun sitter i en stol fra besteforeldregenerasjonen med beina på en fotskammel fra et bruktmarked.

TV-bordet er en gammel trebenk, og på det nye stuebordet står en velbrukt skål fylt med krydderblanding som dufter deilig. Trekurver har fått plass i flere rom.

– Kurver er dekorative og praktiske. Her kan du oppbevare doruller, blader og strikketøy. Eller så kan kurven være med ut på tur. Det er genialt, sier Dyvi.

Gjør det selv

Selvgjort er velgjort for interiørarkitekten, som både broderer, lager hodegjerder og blomsteroppsatser, trekker om møbler og syr gardiner.

Men man trenger ikke være overmåte nevenyttig eller kreativ for å gjøre mye selv, ifølge Dyvi.

– Vi er blitt så vant med å sette bort arbeid at vi lett glemmer å prøve selv. For eksempel er det helt overkommelig å trekke om en stol som denne. Og mye billigere enn å sende den til en møbeltapetserer, sier hun.

Foran seg har hun en trestol med mønstret stoff naglet fast til sete og rygg.

Andre ganger er et malingsstrøk alt som trengs for å gi et møbel det lille ekstra. Hvis man klarer å se forbi det som er slitt, inn i mulighetene som finnes, kan gråstein bli gull.

– Det er jo et hav av blader som gir tips til hvordan du kan gjøre ting selv, sier Dyvi.

Små detaljer

Dyvi kjører verken maksimalistisk eller minimalistisk stil. Detaljene er mange, uten at leiligheten virker overlesset.

– Jeg bryr meg i det hele tatt lite om trender. Ofte går jeg nok litt ubevisst mot trendene. Nå prøver jeg å få kundene mine bort fra det sterile og hvite, sier hun.

Levende lys, myke puter med små dusker eller putetrekk av gamle kjøkkenhåndklær og varme pledd luner godt. Det gjør også gasspeisen på veggen.

Men om gamle gjenstander har mye sjarm, er grønne og friskere innslag også med på å skape trivsel, mener interiørarkitekten.

– Blomster er viktig. Enkelt, sofistikert og nedtonet. Gjerne litt lave oppsatser som kan pynte opp uten å stenge for utsikten og den gode samtalen over bordet, sier Dyvi.

Belysning i mørketida

Tenk på hvordan du lyser opp hjemmet hvis du vil beholde den stemningsfullevinternatta.

Her er interiørarkitekt Kine Dyvis beste råd til vinterbelysning:

* Dimmere: Viktig for å bevare lun og stemningsfull belysning.

* Vegglamper: Kan lyse både opp og ned, og gir ofte en lun effekt.

* Bordlamper: Hvis du ønsker en lun glød, kan skjermen trekkes med for eksempel gullpapir.

* Levende lys: Slår alt dersom målet er kos og lun atmosfære.

* Lyslister: Kan legges under taklistene og ramme inn rommet med lunt lys. Listen kan monteres slik at den lyser opp i taket. Begynner å bli populært også i Norge.

* Leselys: Godt leselys er kanskje ikke så koselig, men en forutsetning for å kunne lese uten besvær. I den sammenheng fungerer halogenlamper godt.

Jordfarger som luner

Jordfarger er varme farger som gjør hjemmet lunere. Typiske jordfarger er olivengrønt og brunt, men jordfarger kan også skapes gjennom en blanding av sort og gule eller røde farger.

– Noen synes kanskje jordfarger er litt gammelmodig, men jeg synes det er fint, sier interiørarkitekt Kine Dyvi.

Hun geleider sine kunder vekk fra det hvite og sterile og ønsker å vise at det er mulig å bruke mange mørkere farger uten at boligen blir mørk og dyster.

Varmende alpakka

– Alpakkaull er både mykt, isolerende, lett og varmt, tipser interiørarkitekt Kine Dyvi. Hva kan være deiligere enn å krype under et alpakkapledd med en tekopp og ei god bok en kald vinterkveld?

Alpakkaen har svært fine fibrer, men siden fibrene er sterke og glatte, er alpakkaprodukter holdbare og nupper lite. Alpakkaull klør ikke.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!